Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

МВС вже має кошти на браслети

Новий Кримінально-процесуальний кодекс передбачає широке застосування судами до підозрюваних такої міри запобіжного заходу, як домашній арешт. Осіб, що мають перебувати під домашнім арештом, контролюватимуть правоохоронці з допомогою електронних браслетів, які одягатимуть на ноги тим, хто має постійно перебувати під наглядом. Наразі в Україні таких браслетів немає.

За ЧАС ДІЇ нового КПК, повідомив “ВЗ” прокурор Львівської області Олег Василенко, суди Львівщини лише тричі виносили рішення про домашній арешт підоз-рюваних. Та й у цих випадках такі рішення двічі скасовувалися. Адже наразі, пояснив Василенко, контроль за особами, які перебувають під домашнім арештом, покладено на дільничних інспекторів міліції. Знаю-чи, наскільки “надійний” такий контроль, наразі домашніх арештів не застосовують, чекаючи, коли для такого обмеження волі надійдуть відповідні електронні прилади.

“Наказ про застосування електронних засобів контролю (персональних трекерів або браслетів) міністерство видало ще у серпні минулого року, через місяць його зареєстрували в Мін’юсті, — повідомив керівник Головного слідчого управління МВС Василь Фаринник. — МВС потребує 50 тисяч електронних браслетів на рік. Однак цих засобів в Україні не виготовляють, їх доведеться імпортувати. На це, — зазначив Василь Фаринник, — МВС вже виділили 32 мільйони гривень. Наразі тривають тендерні процедури”.

У сусідній Росії домашній арешт активно застосовують вже кілька років. Практика засвідчила, що ця міра запобіжного заходу себе виправдовує. Адже навіть за спробу зняти електронну “прикрасу” з ноги, підозрюваного негайно арештовують.

Схожі новини