Передплата 2024 ВЗ

Поліцейський бюджет

Ледь не двадцяту частину державної казни «відписали» Генпрокуратурі, МВС та СБУ

Сила є — розуму не треба. З кожною наступною сторінкою президентської біографії Віктора Януковича цей принцип усе глибше укорінюється у владі, наближаючи Україну до незавидного статусу поліцейської держави. Процвітання «танкової демократії» дорого обходиться не лише іміджу держави, а й платникам податків. Щороку видатки на силовиків в Україні зростають на сотні мільйонів. А цьогорічний бюджет побив усі рекорди. Лише утримання Генпрокуратури, міліцейського міністерства та Служби безпеки обійдеться українцям на 1 мільярд 194 мільйони гривень дорожче, ніж торік. Ось тільки на Банковій та у Кабміні воліють іншою, вигіднішою для себе арифметикою хизуватися, розповідаючи про 167 мільйонів, які, мовляв, на урядовому і ДУСівському гаманцях зекономили.

...А для армії — фінансова дідівщина

Найщедріше з усіх погонів «казнописці» озолотили прокурорські. Одним махом одразу 550 мільйонів гривень Генпрокуратурі доважили, збільшивши видатки на її утримання до 3,2 мільярда. Трохи менше доклали у міліцейську казну — 488 мільйонів гривень. Тож цьогоріч МВС потягне з бюджету понад 15 мільярдів. Не обділили «надбавкою» і СБУ: порівняно з минулим роком, видатки на безпекову службу зросли майже на 156 мільйонів (до 3,4 мільярда гривень).

Тим — дали, тим — дали, а ось на армію не вистачило. Міноборонівську пайку не те що збільшили, а ще й на мільярд рубанули. Схоже, «розпорядники» бюджету вирішили, що армійські паски є ще куди затягувати. А те, що від українських Збройних сил скоро лише назва залишиться, кабінетних «головнокомандувачів» і зовсім не хвилює.

Що VIPи за рік налітають, те студенти за п'ять наїздять

Мабуть, розмови про перед-інфарктний стан української економіки — не пустопорожні балачки, якщо вже й на президентській господарці взялися економити. Головному владному «завгоспу» (Держуправлінню справами, воно ж — ДУСя) у цьогорічному бюджеті вділили на 146 мільйонів гривень менше, ніж торік. Але порівняно з кругленькою сумою (1 мільярд 187 мільйонів), яку освоять через ДУСівську касу, цієї економії — як кіт наплакав.

Діяльність президента і його Адміністрації у бюджеті оцінили на 302 мільйони гривень. Ще понад 100 мільйонів ДУСя витратить на чиновницькі санаторії і курорти (для порівняння: на санаторне лікування хворих на туберкульоз та дітей і підлітків із соматичними недугами передбачили лише ушестеро більшу суму). Окрема стаття у ДУСівській казні — медичне обслуговування чиновницької братії. На медицину для «обраних» збираються вбухати 371 мільйон гривень. Тоді як для простих смертних, врятувати життя яких можуть лише у закордонних клініках, знайшлося лише 14 мільйонів гривень.

Хочете знати, у скільки мільйонів народних гривень обій-деться цьогоріч утримання цілої колекції державних резиденцій, які то вертолітними майданчиками, то дорогими ресторанами для Януковича «марафетять»? Про резиденції у бюджеті жодного слова не знай-дете. 45-мільйонні витрати на них замаскували під статтею із «грінпісівською» назвою: «Збереження природно-заповідного фонду у національних природних парках та заповідниках». На президентські «заповідники» виділили лише уп’ятеро менше коштів, ніж на збереження історико-культурної та архітектурної спадщини, охорону і реставрацію пам'яток.

У кругленьку суму влетять платникам податків авіаперельоти вищих посадових осіб. На цю «літальну» статтю виписали 188 мільйонів гривень. Цих грошей вистачило б на забезпечення пільгового проїзду студентів упродовж... п’яти років.

Закони подорожчали, уряд подешевшав

У минулому парламенті депутати скаржилися на те, що їм туалетного паперу частенько не докладали. Тепер з цим проблем не буде. На шість мільйонів гривень «надбавки», якими ощасливили у нинішньому бюд-жеті Верховну Раду, можна на три роки вперед туалетним папером затаритися.

Майже десятина (88 мільйонів) з парламентського бюджету піде на статтю, яка до законотворчості жодного стосунку не має. Йдеться про депутатські санаторії і курорти. 29 мільйонів казенних гривень вбухають у парламентську «показуху» — те, що у бюджеті прописали як «висвітлення діяльності ВР через засоби телебачення і радіомовлення та фінансова підтримка видання «Голос України».

На кабмінівську господарку у бюджеті-2013 розщедрилися менше, ніж торік: 294 мільйони «схудли» до 275. Найцікавіший пунктик в урядовому бюджеті — 10 мільйонів гривень, які прописали на «забезпечення розслідування авіаційних подій та інцидентів із цивільними повітряними суднами». Що ця стаття робить у видатках, передбачених на кабмінівський секретаріат, — питання на засипку. Але, судячи з того, як зросла цифра в «аварійному» рядку (за рік — більш як на чотири мільйони), в урядовій канцелярії захопилися розслідуванням піднебесних трафунків. На повну котушку кошти освою-ють...

Схожі новини