Передплата 2024 ВЗ

Цей альбом вже замовили у Луврі

У Львові, Тернополі та Івано-Франківську презентували мистецьке видання «Таїна Пінзеля»

Фрагмент скульптури Пінзеля «Алегорія Віри» У холодні зимові дні пере- (дерево, 1740-і роки).

У палаці Потоцьких (Львівська національна галерея мистецтв) презентували мистецький альбом «Таїна Пінзеля», виданий у Києві у видавництві «Майстер книг». Видання вже представили у Тернополі та Івано-Франківську, побачили його і у Луврі, де зараз працює виставка «Скульптор бароко в Україні у середині ХVIII століття: Іоан Георг Пінзель». На черзі — презентація у Києві.

Перше, ЩО БАЧИШ, розгортаючи це розкішне видання, — карта трьох областей Західної України — Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської, з позначками міст та сіл, де збереглися скульптури видатного майстра ХVІІІ століття. Фото та дизайн альбому — Костянтина Сачека.

Цей альбом став реалізованою мрією тернопільського мистецтвознавця Віри Стецько, яка тридцять років вивчала творчість Пінзеля. Вона є автором тексту та упорядником альбому, який присвятила пам’яті свого вчителя Бориса Григоровича Возницького. Його персональний внесок у збереження спадщини видатного майстра неможливо переоцінити. Усі витрати з підготовки альбому узяв на себе тернопільський підприємець Тарас Демкура. Відповідаючи на фінансові запитання, не робив жодної комерційної таємниці: при тисячному накладі собівартість одного примірника становить 25 євро. Днями Лувр отримає своє замовлення — сто альбомів (українською та англійською мовами, а підписи до робіт — ще й французькою), які продаватимуть на мистецьких ятках музею по 32 євро. Чотири сотні альбомів Тарас Демкура роздав у бібліотеки та музеї. І зізнався, що сам лише три роки тому волею випадку став палким прихильником творчості Пінзеля і тепер чимало меценатських ідей пов’язує саме зі спадщиною видатного скульптора. Не в останню чергу ще й тому, що сам він родом з Чортківського району, а це поруч з містом Бучач, де переважно жив та працював Іоан Георг Пінзель.