Передплата 2024 ВЗ

А чи не продовжити нам на місяць літні канікули?

Питання це не нове. Кілька років тому, коли Іван Вакарчук був міністром освіти і науки, Рада ректорів ВНЗ Львівщини одноголосно висловилася за початок нового навчального рокут1 жовтня.

У Національному університеті “Львівська політехніка” студенти 2-4 курсів починають навчальний рік у період від 7 до 14 вересня. А всіх без винятку першокурсників через низький рівень знань випускників протягом двох тижнів вересня “підтягують” за шкільною програмою до рівня вимог ВНЗ. Цього разу питання перенесення початку нового навчального року почала лобіювати влада Криму. Вона зацікавлена у більшій кількості відпочивальників у період оксамитового сезону. Оскільки змістилися терміни проведення ЗНО і, відповідно, зарахування студентів, десятки тисяч випускників одинадцятих класів не встигають за серпень повноцінно відпочити.

Рада ректорів ВНЗ Львівщини одноголосно висловилася за те, щоб початок навчання у вищих навчальних закладах 3-4 рівня акредитації перенести на останній тиждень вересня — початок жовтня, але з умовою узгодження цього рішення з навчальним календарем середніх навчальних закладів. Ректори висловилися за те, щоб встановити тривалість повноцінного навчального року у школах з 1 вересня до кінця травня, а ЗНО проводити у червні.

Немає сумніву, що перенесення початку нового навчального року на жовтень вітатимуть насамперед студенти. Адже під час літніх канікул десятки тисяч юнаків і дівчат працюють у наших і зарубіжних фірмах, щоб заробити собі на навчання, поліпшити своє матеріальне становище. Зросте також можливість участі студентської молоді у різноманітних міжнародних проектах та ґрантах. Чимало студентів із сільської місцевості зможуть у вересні допомогти своїм батькам у збиранні врожаю.

А як в інших країнах?

У Німеччині і Канаді кожна земля і провінція сама встановлює початок нового навчального року. В Іспанії та Італії теж немає чітких рамок. Кожна школа може призначити певний день, але не пізніше, як 1 жовтня. В Австралії навчальний рік починається наприкінці січня — на початку лютого. У Грузії починають вчитися у третій або четвертий понеділок вересня, в Азербайджані -15 вересня.

Історична довідка

За імператора Франца Йосифа у Львівському університеті, який тепер носить ім’я Івана Франка, навчання 1784 року розпочалося 1 листопада і закінчилося 31 серпня. Професура це мотивувала бажанням мати вакації під час оксамитового сезону. Але протрималося це нововведення лише рік. Наприкінці ХІХ і на початку ХХ століття навчальний рік починався у жовтні.

Схожі новини