Передплата 2024 ВЗ

Афера на мільярд!

Агенція Каськіва примудрилась укласти угоду на 1,1 мільярда доларів, не перевіривши, представником якої компанії є той, хто ставить підпис!

Іспанська компанія Gas Natural Fenosa заявила, що не знає людину, яка від їхнього імені підписала угоду з Україною щодо управління консорціумом з будівництва LNG-терміналу на 1,1 мільярда доларів. «Gas Natural Fenosa не підписувала жодних контрактів щодо інвестування у LNG-термінал в Україні або щодо управління консорціумом щодо будівництва цього терміналу», — йдеться в офіційній заяві кампанії, повідомляє “Українська правда”.

26листопада у Києві підписали угоди про створення консорціуму інвесторів Національного проекту будівництва терміналу для прийому зрідженого газу. Угоду підписували три сторони — Державна агенція з інвестицій та управління національними проектами, американська компанія Excelerate Energy та іспанська Gas Natural Fenosa (Іспанія). Голова Держагенції Владислав Каськів на радощах навіть заявив, що 26 листопада можна назвати днем енергетичної незалежності України. І тут такий скандал! Виявилось, що Джорді Сард Бонвеі, який підписував угоду від імені іспанської компанії, насправді не має до неї жодного відношення. Невже у Нацагентстві підписують угоди такого рівня, не перевіряючи документів? Це ж вам не якийсь черговий тендер на кілька тисяч гривень. Як таке могло статись, не розуміє і сам Каськів. Якби з угодою було все чисто, у Держагентстві заявили б, що ніякої заяви від Gas Natural Fenosa не могло бути, усе це вигадки ЗМІ. Але ж вони цього не кажуть. Натомість маємо якісь невпевнені виправдання.

«Я досі сподіваюся, що причиною оприлюдненої у ЗМІ інформації є технічні неузгодження. Зараз проводимо відповідні консультації, — заявив в офіційному коментарі Владислав Каськів. — Якщо Gas Natural Fenosa справді прийняла рішення не брати участь у проекті, то ми з повагою поставимося до нього, оскільки розуміємо, що воно могло бути прийняте в умовах зрозумілого тиску. Щодо суті проблеми, я озвучу лише факти. По-перше, у нас на руках підписаний текст угоди «Про співробітництво між Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України та компанією Gas Natural Fenosa». По-друге, в Інтернеті розміщена недостовірна інформація, що компанія Gas Natural Fenosa «нічого не знає про цей проект», оскільки саме підрозділ Gas Natural Fenosa Engineering (Socoin) здійснював розробку техніко-економічного обґрунтування проекту, згідно з підписаним 10 жовтня 2011 року контрактом. По-третє, директор Gas Natural Europe з Німеччини пан Томас Ройкауф (Thomas Reukauf) та пан Джорді Сарда Бонвеї (Jordi Sarda Bovehi), підпис якого і стоїть під угодою, брали безпосередню участь в координаційній зустрічі семи компаній — потенційних партнерів проекту 15 вересня в Ялті. Тоді, зокрема, і обговорювалося підписання такої угоди. Це документальний факт! У будь-якому разі можлива відмова іспанської компанії від участі у проекті принципового значення не матиме. Тим більше, підписана угода не передбачає жодного ексклюзиву перед іншими партнерами проекту”.

Експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський каже, якщо у Держагентстві мають на руках усі документи, які доводять, що угоду підписувала уповноважена Gas Natural Fenosa особа, треба подавати до суду, аби відстояти принаймні репутацію. Гірше, якщо цих документів нема... “Не треба шукати у цій ситуації якихось “підвохів”. Головний “підвох” у тому, що угодою займались нефахівці. Чому не було залучено МЗС? Рядовий аташе знає, які папери має мати особа, що підписує угоди такого рівня. Чому не було представників посольства? — каже Богдан Соколовський. — Якщо говорять, що на іспанську компанію чинили тиск, то хто? Найбільше зацікавлений у непідписанні угод “Газпром”, але, сумніваюсь, що вони для цього шукали б якусь компанію аж в Іспанії”. Утім, компанію в Іспанії справді шукати не варто. Але знаючи, що Держагентство веде переговори з Gas Natural Fenosa і вони уже на етапі завершення, можна найняти підставну особу, яка підпише липову угоду і відіб’є іспанцям бажання брати участь у проекті. Чи посередника, який пообіцяє нашим чиновникам владнати всі питання. От тільки іспанців про це не встигли попередити...

“Я на 99% впевнений, що якраз у цій ситуації “Газпром” ні до чого. Якби йшлося про німецьку компанію, то можна було б підозрювати, що вона дала задню через тиск “Газпрому”. На Іспанію він не має важелів впливу, — каже директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич. — Наскільки мені відомо з неофіційних джерел, наші чиновники просто поспішили з підписанням угоди. Переговори з іспанською стороною справді тривали, і вони готові були брати участь у проекті. Але вони не готові були інвестувати. Тобто тут питання до працівників Держагентства, які готували підписання угоди та вели переговори. Залишається сподіватись, що це непорозуміння не вплине розвиток проекту”. Тобто виходить, що Gas Natural Fenosa готова була брати участь у розробці проекту, а її ставлять перед фактом, що вона начебто є одним з основних інвесторів будівництва LNG-терміналу.

Утім, йдеться навіть не про те, чи підписали не те, про що домовились, чи Сард Бонвеі виявився засланим козачком. У нормальній країні після такого міжнародного скандалу усіх працівників Держагентства, які були до цього дотичними, мали б відразу звільнити!

Схожі новини