Передплата 2024 «Добрий господар»

Психологія британського кіно

Зануритися в атмосферу Туманного Альбіону фільмомани мали змогу у рамках фестивалю «Нове британське кіно 2012», який відбувався в Україні дванадцятий рік поспіль.

Британська рада та “Артхаус Трафік” представили добірку новинок британського кінематографа. Цього року до основної програми фестивалю увійшли п’ять фільмів: «Зламні», «Буремний перевал», «Самозванець», «Тиранозавр», «Таємничий Альберт Нобсс» та серія короткометражок «Британія. Коротко». Львівська частина фестивалю проходила у Палаці мистецтв.

«Буремний перевал» — фільм, знятий за одноіменним романом Емілі Джейн Бронте. Показ стрічки зібрав повний зал та викликав чималу хвилю обговорень. «Це — похмура стрічка, як і книжка. Фільм — важкий для сприйняття, витриманий у стилі британського кіно та ментальності», — ділиться враженнями студентка Орися.

Стрічка про таємничий життєвий шлях молодого офіціанта, «Таємничий Альберт Нобсс» завоювала симпатію львівської публіки. Не пройшла непоміченою і нереальна історія про самозванця, який під іменами зниклих дітей повертав втрачену у дитинстві любов — фільм «Самозванець», за основу якого взято документальну хроніку.

Фільм «Тиранозавр» розповідає про життя любителя пабів Джозефа, який випадково зустрів кохання з першого погляду. І все було б добре, якби не його звичка добряче хильнути спиртного. Це фільм — про людину, яка швидше нагадує доісторичну ящірку, аніж розумну істоту. А «Зламні» — стрічка одного моменту, під час якого руйнується життя сонного британського передмістя.

«Позитив фестивалю — дешеві квитки і непоганий переклад українською, — розповідає про свої враження від фестивалю «Нове британське кіно 2012» глядачка. — Вкотре переконалася у бездоганності психологічного британського кіно». Крім перегляду фільмів, глядачі мали змогу брати участь у двох конкурсах. Суть першого полягала у тому, щоб зробити найкращий знімок з кадру одного з фільмів. Переможці отримали безкоштовні перепустки на всі сеанси. Другий конкурс ще триває. Організатори чекають найкращої рецензії на один із фільмів конкурсної програми.

Схожі новини