Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Роздаватимуть колоски і жалобні стрічки...

Цей тиждень в Україні проходить під знаком жахливої трагедії в історії України — Голодомору 1932-1933 років. Щороку у четверту суботу листопада відзначають День пам’яті жертв голодоморів.

Вшанування пам’яті загиблих і постраждалих під час цього геноциду у Львові відбувається у вигляді символічних акцій. Біля пам’ятника Шевченку представники громадської організації “Відсіч” і громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору накрили скупий стіл із “меню” тих років: хліб з каштанів та насіння кропу, хліб із жолудів та кори дуба, кропив’яні коржики...

У п’ятницю-суботу, 23-24 листопада, у центрі Львова роздаватимуть колоски і листівки — як нагадування про ті страшні часи. Як розповів “ВЗ” голова МГО “Молодь за зміни” Роман Брезіцький, у ці дні молодь роздаватиме усім пшеничні колоски і листівки з відповідним текстом і закликатиме запалити свічку пам’яті у суботній вечір. “Це будуть хлопець і дівчина у темному одязі, — каже пан Роман. — Торік ми проводили таку акцію тільки у Львові, вона була доволі успішною, люди цікавилися, запитували про Голодомор. Ми розповідали про сумнозвісний “закон про три колоски” (закон радянського уряду, за яким могли розстріляти тих, хто збирав колоски, що залишилися на колгоспному полі після збирання врожаю. — Авт.). Цього року ми розширюємо акцію на ряд інших міст Львівщини — Самбір, Старий Самбір, Новий Розділ, Борислав, Яворів, Трускавець, Жовкву та кілька інших”.

А у суботу, 24 листопада, в Україні розпочнуться офіційні заходи з вшанування пам’яті жертв голодоморів. В усіх храмах Львова та області впродовж дня проходитимуть поминальні Служби Божі. У Львові керівництво облдержадміністрації та представники громадськості покладуть квіти до пам’ятної таблиці «Жертвам комуністичного терору, які загинули від голоду в 1946-1947 рр.» на залізничній станції Підзамче. Квіти та композиції з колосків також покладуть до пам’ятного знака жертвам Голодомору та політичних репресій на проспекті Чорновола.

Від 15.10 до 15.40 на площі біля пам’ятника Тарасу Шевченку присутнім зачитають листи про Голодомор митрополита Андрея Шептицького до світової спільноти. Після цього розпочнеться екуменічна молитва за загиблими. Загальноукраїнська «Хвилина мовчання» — о 16.00. На цей час буде призупинений рух транспорту, машини подаватимуть жалобні звукові сигнали. Далі ведучий оголосить про початок акції «Запали свічку!». Люди запалюватимуть свічки і лампадки на площі перед пам’ятником Кобзареві.

Реквієм пам’яті жертв Голодомору розпочнеться у Львівській обласній філармонії о 17.00. Виконають твір «Панахида за померлими з голоду» (вірші Героя України Дмитра Павличка, музика Героя України Євгена Станковича). Співатиме Герой України, народна артистка Ніна Матвієнко у супроводі академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії та інших колективів. Влада Львова звернулася до керівників телерадіо-компаній з проханням 24 листопада посприяти в обмеженні трансляції розважальних та музичних програм. Керівників закладів громадського харчування та готелів попросили обмежити розваги та гучну музику.

У Києві цього дня через місто пройде скорботна хода, яка зупиниться біля Національного музею «Меморіал пам’яті жертв Голодоморів в Україні». Там презентують «Народну Книгу пам’яті жертв Голодомору», яка містить більше чотирьох тисяч віднайдених імен загиблих, проведуть всеукраїнську акцію «Запали свічку!».

Схожі новини