Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Литвин став «регіоналом»?

У списку «орговиків» першої сесії новообраного парламенту спікер значиться делегатом від «Регіонів»

Схоже, чутки про те, що одразу після виборів Володимир Литвин отримав від Партії регіонів пропозицію руки і партквитка, зовсім небезпідставні. Хоча спікер на цю тему наразі відмовчується, свіжа новина на сайті Верховної Ради усе за нього сказала. Вивісили на інтернет-сторінці ВР інформацію про склад підготовчої депутатської групи (яка займатиметься організацією сесії новообраного парламенту), а там... прізвище спікера — у списку делегованих від ПР. 11 — «біло-блакитних», і примкнулий до них Литвин.

ПОЯВУ СПІКЕРА у компанії з «регіоналами» ще можна було б списати на те, що для переможців-самовисуванців чи мажоритарників, які балотувалися від непрохідних партій, не передбачена окрема квота представництва у підготовчій орггрупі. Ну не до представників же від опозиції Литвина записувати. Та тільки з тієї ж інформації на сайті ВР зрозуміло, що для «нічийних» мажоритарників і висуванців від непрохідних партій представництво в організаційній комісії таки прописане. Але Литвина, який балотувався від Народної партії, серед цієї категорії делегатів в оргрупу немає. Він «прописався» з Миколою Азаровим, Андрієм Клюєвим, Сергієм Тігіпком, Олександром Лавриновичем, Володимиром Рибаком, Олександром Єфремовим, Сергієм Ківаловим... Така собі прелюдія до офіційного проголошення Литвина новоспеченим членом Партії регіонів і «біло-блакитної» фракції у парламенті №7?

Якщо розмови про партійну переорієнтацію спікера справдяться, у парламентській «ложі» ПР йому не буде самотньо. Компанію Литвину складуть щонайменше троє соратників-«народовців», які пройшли до нового парламенту у «регіонівському» списку, — Ігор Шаров, Олег Зарубінський та сваха головного комуніста Катерина Ващук. Їхню появу серед списочників від «Регіонів» експерти розцінювали як гонорар «литвинівцям» за сприяння у протягуванні скандального мовного закону Колесніченка-Ківалова (це ж з пультів литвинівських депутатів «тушки» змогли проголосувати за «КаКу» під час першого читання, зірвавши контрплан опозиціонерів).

Ще один кандидат у «донори» для фракції «Регіонів» — висуванець від Народної партії Сергій Гриневецький (путівку до наступної ВР отримав в окрузі на Одещині). І не він — останній. За інформацією ЗМІ, самовисуванцям, які пройшли до нового парламенту, наполегливо рекомендують «здатися» «Регіонам», поповнивши собою не лише фракцію, а й партійні ряди ПР. Відповідальним за збирання депутатських «душ» традиційно називають секретаря Ради нацбезпеки й оборони Андрія Клюєва. Якщо справа, мовляв, «вигорить», він має усі шанси повернутися у крісло першого віце-прем’єра (посунувши звідти Валерія Хорошковського).

Схожі новини