Передплата 2024 ВЗ

Етичність по один бік, «Сказочная Русь» – по інший

Україна з легкої руки «Кварталу 95» стала «Сказочной Русью». Сатиричний мультиплікаційний проект з такою назвою представили гумористи в ефірі програми «Київ вечірній» на «1+1». Резонанс “Русь”, в центрі якої — політичне життя країни, отримала величезний, а от відгуки та оцінки її етичної сторони — неоднозначні.

Висміювати у своїй сатирі кварталівці взялися українських політиків. Та під приціл потрапили ще й два журналісти. Савіку Шустеру до подібних жартів не звикати, а от Мустафа Наєм у такій ролі опинився вперше. Та ще й у якій ролі! З нього «Квартал 95» познущався на повну, зобразивши у вигляді ручного песика Шустера, якого б’ють і яким жбурляють усі кому не ліньки, а він тільки потявкує і “ґвалтує” все підряд. На такий наїзд Наєм не відреагувати не зміг. “Дякую хлопцям за піар, давно мене не було на такому великому, але маловпливовому каналі, — написав на “Фейсбуку” Мустафа. — Навіть не знаю, чим зобов’язаний, — ніколи не перетинався і навіть не знайомий ні з керівництвом “1+1”, ані з колективом “95 кварталу”. Але, очевидно, ми з панами Ткаченком та Зеленським по-різному розуміємо взаємини журналіста з п’ятою точкою можновладців. Глибоко копають хлопці. Що ще я можу сказати? Звичайно, неприємно. І, звичайно ж, я постараюся не залишитися в боргу!». Зеленський у відповідь зробив здивовані очі, мовляв, хіба ми наїжджали... “Те, що собачка робить з іншими, ми з вами це бачимо, — зазначив він. — Це означає, що людина нічого не боїться і не соромиться. Я б сказав, що цей песик — позитивний персонаж”.

Інших «героїв» кварталівці теж по голівці не гладили, щоправда, в основному обігрували заїждждені образи і жарти: “бджолярство” Ющенка, “шапкокрадійство” Януковича, “ляльководство” Литвина, “газ” Тимо­шенко, “мрію” Королевської, “богатирство” Кличка... Хоча не обійшовся «Квартал 95» і без ударів за межею пристойності. “Кролик Сеня — он в костюмчике простом, но с обрезаным хвостом. Странный он чуток, чево там, не работал по суботам...». Пустили шпильки квартальщики і у бік Ляшка, вибудувавши свій жарт навколо його сексуальної орієнтації.

Про допустимість такого гумору, морально-етичну сторону ролика та його зміст кореспондент “ВЗ” поговорила із незаангажованою стороною, гумористом, політичним сатириком, екс-дипломатом, батьком проекту “Веселі яйця” Дмитром Чекалкіним.

— Цей мультфільм викликав у мене негативні враження, — говорить Дмитро Чекалкін. — Це — сатира заради сатири. Щось подібне існує на російському каналі ОРТ. Серйозного підґрунтя у ролику нема, як і конфлікту, ідеї, фабули. Висмоктано з пальця. Мультяшна версія відомої персони викликає посмішку, от на цьому “Квартал” і спекулює. Але за цими образами нема яскравої ідеї.

- Чи етичним є такий “пасаж” у бік Мустафи Наєма і чи, на ваш погляд, є тут на що ображатися або ні?

— Його зобразили образливо. Не знаю, навіщо був зроблений настільки грубий наїзд. Може, хтось зводить з ним порахунки, іншого пояснення дати не можу.

- Наскільки походження, сексуальна орієнтація — припустимі теми для жартів, особливо публічних?

— Опускання до такого рівня не додає честі авторам мультфільму. Якщо й надалі цей проект виходитиме у такій якості, його не варто продовжувати. Це — низькоякісний продукт. Уявляю, скільки коштує виробництво такого мультфільму. Та, як на мене, це викинуті на вітер гроші. Можливо, середньостатистичним гля­дачем такий продукт і затребуваний. Та якщо говорити про достойні зразки гумористичного жанру, то цей мультфільм — девальвація. У нас в країні сміття не викидають, а переробляють у телевізійне шоу.

P. S. Мультфільм «Сказочная Русь» можна подивитися на сайті «ВЗ» — www.wz.lviv.ua у розділі «Відеофакти».

Схожі новини