Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Івано-Франківськ колись хотіли назвати... Сталінокарпатськом

Виповнилося півстоліття з часу перейменування теперішнього Івано-Франківська. Зі своїх 350 років нинішню назву «столиця Прикарпаття» носить лише останні п’ятдесят. До того часу це місто знали як Станіслав, Станіславів. У 1662 році його заснував польський магнат Андрій Потоцький — на честь свого сина Станіслава.

У 1962 році з волі Верховної Ради Української РСР місто Станіслав стало Івано-Франківськом — на честь Великого Каменяра, який часто бував тут, збирав матеріал для своїх творів. Нова назва сподобалася жителям міста, часто прикарпатці називають його скорочено — «Франківськ». Або навіть «Франек».

Історики кажуть, що по війні у компартійних кабінетах виношували ідею дати тодішньому Станіславу «гучніше» ім’я, на честь «вождя народів». Серед варіантів були назви Сталінокарпатськ, Сталінград-Карпатський. Але у той час активно йшло розвінчання культу особи Сталіна, тож, як мовиться, Бог милував…

Декотрі з івано-франківців, зокрема одіозні політики, кажуть, що, «слідуючи історичній справедливості», варто було би повернути місту його первинне ім’я. Але більшість гуцулів проти цієї ідеї. Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус теж не бачить сенсу у перейменуванні. У місті переконані: якби раптом хтось надумав проводити місцевий референдум з цього питання, переважна більшість людей висловилися б за збереження назви «Івано-Франківськ».