Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Лазаренко може залишитися за ґратами до наступного літа...

Павло Лазаренко може зустріти і Новорічно-різдвяні свята, і свій 60-літній ювілей (23 січня 2013-го) не у сімейному колі, а в міграційній в’язниці, куди потрапив одразу ж після багаторічної відсидки за відмивання коштів. За інформацією «Української правди», рішення щодо легалізації українського екс-прем’єра у США американський суд ухвалить не раніше, ніж через півроку.

У міграційній в’язниці Аделанто (штат Каліфорнія) Лазаренко опинився через невизначеність свого статусу. Оскільки ні відкритої візи в екс-прем’єра не було, ні політичне біженство його не підтверджене, довелося знову сісти за ґрати — поки служителі американської Феміди вирішуватимуть, як бути з містером Лазаренком.

Попереднє слухання у справі, повідомляє «УП», призначили на 7 травня 2013 року. Якщо до цього часу екс-прем’єра не звільнять під заставу, залишиться чекати на вердикт суддів у в’язниці. Вирішуватиме долю Лазаренка суддя Лора Рамірез. А в її практиці відсоток відмов у наданні американського притулку менший за кількість позитивних рішень у таких справах.

Нагадаємо, політичного притулку у США Лазаренко попросив ще до свого ув’язнення — у 1999 році. Однак нині захист екс-прем’єра запевняє, що міграційна справа, яку розглядатимуть у суді Сан-Франциско, стосуватиметься іншого клопотання. За словами адвоката Марини Долгополої, Лазаренко звернувся до міграційної Феміди з проханням про надання йому не статусу політичного біженця, а права на тимчасове перебування у США. Доки екс-прем’єр, мовляв, не отримає гарантій, що повернення на батьківщину йому нічим не загрожуватиме. «Павло Лазаренко підтверджує своє прагнення якомога скоріше повернутися в Україну, — заявила Марина Долгопола. — Однак, з огляду на відсутність гарантій його особистої безпеки на батьківщині, незалежного правосуддя та через упередженість до його особи керівництва Генпрокуратури, Лазаренко та його захисники вважають на даний час єдино вірним кроком отримання ним тимчасового статусу у США».