Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Поки Мазурка розшукувала вся українська міліція, він бомжував під своїм будинком?

7 листопада киянин, який уранці вигулював собаку у зеленій зоні Оболонського району, неподалік Пущі-Водиці, побачив труп чоловіка. Про страшну знахідку чоловік повідомив правоохоронцям.

Слідчо-оперативна група, яка приїхала на виклик, побачила людину, дуже схожу на ту, яку понад місяць розшукувала вся українська міліція. У лісопосадці лежав... Ярослав Мазурок — убивця трьох охоронців київського торгового центру “Караван”, якого преса охрестила “караванським стрільцем”.

Труп МАЗУРКА, коли приїхали міліціонери, був ще теплим. Отож минуло близько години з моменту загибелі. Мертвий був одягнутий у коричневі штани та темно-синю куртку. Він чомусь лежав босоніж, без шкарпеток та взуття. У кишені куртки загиблого оперативники знайшли виписаний на прізвище Мазурка паспорт. Поряд з трупом лежав пістолет, з якого пролунав смертельний постріл. “За попередніми висновками, причина смерті — самогубство”, — заявили в прес-службі МВС.

Міліцейські речники, які чи не щодня повідомляли всій країні, як міліція розшукує Мазурка, цього разу були на диво лаконічні. Навіть факт смерті “караванського стрільця” вони подали якось непереконливо: “Призначено ДНК-експертизи, щоб достеменно з’ясувати, чи є знайдена людина Ярославом Мазурком”, — заявили у МВС.

“ВЗ” стало відомо, що насправді правоохоронці не сумніваються, що в Оболонському районі знайдено мертвим саме Мазурка. Його вже упізнала у морзі судмедекспертизи дружина Людмила. Натомість матір Мазурка пані Галину на упізнання сина до Києва не викликали. Про загибель сина бідолашна дізналася від... журналістів.

Екстрасенс передбачила загибель Мазурка

У Кам’янці-Бузькій, в будинку пані Галини, і досі панує безлад, який спричинив проведений місяць тому обшук. Жінка знайшла сили прибрати лише кімнату, де жив її син. Побачивши журналістів, жінка, яка ще не знала, що її сина знайшли мертвим, почала плачучи розповідати, що через день ходить на могилу покійного чоловіка і молиться там за свого єдиного сина...

Дядько Ярослава, Володимир Торба, який мешкає неподалік, одразу повірив, що знайшли тіло його племінника. Пан Володимир розповів, що звертався до екстрасенса. Жінка наворожила тоді, що його небожа знайдуть мертвим одразу після виборів. Проте пан Володимир не вірить, що Ярослав застрелився. “Навіщо тоді було стільки ховатися та виживати?” — розмірковує чоловік.

Мазурок бомжував під власним будинком?

До розшуку 38-річного уродженця Львівщини Ярослава Мазурка, який 26 вересня цього року із пістолета невстановленого зразка застрелив трьох охоронців “Каравану”, долучилася вся українська міліція. Майже щодня, розповідав міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, до міліції телефонували жителі різних регіонів країни, які буцімто бачили Мазурка. Та щоразу після перевірки повідомлень з’ясовувалося, що пильні громадяни помилялися. Однак оголошена адміністрацією “Каравану” премія у 100000 гривень “за голову” вбивці спонукала людей надалі пильно придивлятися до усіх чоловіків, схожих на Мазурка. Нещодавно, розповідав керівник міліції Львівщини генерал-майор Олександр Рудяк, Мазурка “побачили” у Кам’янці-Бузькій, та й це повідомлення виявилося хибним.

Як стало відомо “ВЗ” з компетентних джерел, міліція незабаром розкаже громадськості, що Мазурок, поки його розшукували... бомжував у столиці, неподалік багатоповерхівки, в якій жив до вбивства з дружиною та донькою. Він буцімто оселився у лісопосадці, що за півтора кілометра від його оселі. Там спав у покинутому гаражі, воду для пиття кип’ятив на багатті, яке розпалював вночі, а їжу шукав у сміттєвих баках...

Чи могла людина, яка насправді понад місяць виживала в таких умовах, застрелитися? Деякі психологи вважають, що могла. Мазурок, зазначають ці експерти, холоднокровно застрелив кількох людей, після чого почав переховуватися. Та якоїсь миті він зрозумів, що надалі ховатися від правосуддя не може, бо не має для цього грошей. Розуміючи, що за вбивство йому “світить” лише пожиттєве ув’язнення, ця людина так само холоднокровно могла застрелитися, щоб не дістатися живим міліціонерам.

Постріл у скроню чи у потилицю?

Коли стало відомо, що знайшли труп Мазурка, на місце події виїхали представники всіх столичних ЗМІ. Міліціонери близько до трупа журналістів не підпускали. Незабаром колишній речник МВС Костянтин Стогній, посилаючись на власні джерела в міліції, повідомив, що кульове поранення було в скроню, що не характерно для самогубства. А от кореспондент газети “Факти” Катерина Копаньова, повернувшись з місця події, сказала, що на власні очі бачила на трупі поранення у потилицю...

Слідчо-оперативна група, яка приїхала на виклик, побачила людину, дуже схожу на ту, яку понад місяць розшукувала вся українська міліція. У лісопосадці лежав... Ярослав Мазурок — убивця трьох охоронців київського торгового центру “Караван”, якого преса охрестила “караванським стрільцем”.

Проте 8 листопада прес-служба МВС ще раз заявила: “Вбачаються наявні характерні ознаки, які мають місце при самогубстві. Смерть чоловіка настала внаслідок вогнепального поранення в ділянку скроні”. Прес-служба МВС також зазначила, що “після проведення усього необхідного обсягу роботи у цій справі МВС надасть офіційну інформацію з подробицями та відповість на всі запитання ЗМІ”.

Запитань накопичилося чимало. Їх добре виклав відомий київський журналіст Ігор Смирнов: “Цілком ймовірно, — зауважив наш колега, — що версія МВС від початку до кінця правдива. Що справді якийсь неврівноважений громадянин влаштував стрілянину в “Каравані”. Потім утік, переховувався та застрелився. Та штука в тому, що в таку версію вже ніхто не повірить. Бо не можна так довго брехати і сподіватися, що тобі будуть вірити надалі. Не повірять ще й через вкрай тупу поведінку міліції. Правоохоронці не показали публіці фото покійного. Натомість фото журналістів з місця події досить промовисті. На них видно, як стадо громадян у формі витоптує це саме місце злочину...”.

А тим часом...

Адвокат дружини Ярослава Мазурка Лаврентій Кухалейшвілі заявив, що насправді Мазурка затримали давно, але піддавали психологічній обробці з допомогою спецзасобів. Мазурок, за словами адвоката, мав зізнатися у вбивстві в “Каравані”, і це зізнання показали б по всіх телеканалах. Коли Мазурок відмовив у зізнанні, переконує Кухалейшвілі, його вбили.

Схожі новини