Передплата 2024 «Добрий господар»

Хвороби вклали політв’язнів у ліжко

Адвокати і рідні засуджених лідерів опозиції Юлії Тимошенко та Юрія Луценка заявляють про різке погіршення їхнього здоров’я. Його спричинили добровільне голодування і відмова від ліків (йдеться про екс-прем’єра) та ненадання належної медичної допомоги (її потребує колишній глава МВС).

«Стан ЮЛІЇ ВОЛОДИМИРІВНИ різко погіршився, вона майже не встає, їй важко пересуватися», — повідомив адвокат Тимо-шенко Олександр Плахотнюк. Водночас він заявив, що, незважаючи на різке погіршення стану здоров’я його підзахисної, вона і далі голодуватиме — поки офіційно не буде визнано фальсифікацію виборів. Власне, через це екс-прем’єр другий тиждень відмовляється приймати їжу.

Медики берлінської клініки «Шаріте» Лутц Хармс, Анетт Райсхауер та Карл Айнхойпль, які взялися поставити на ноги Юлію Тимошенко, зробили заяву про перспективи її лікування. У ній йдеться, що, попри досягнуте поліпшення стану хворої, вона потребує подальшого лікування, зокрема вважають обов’язковою мультимодальну терапію. За словами німецьких фахівців, процесу одужання Тимошенко не сприятимуть умови в’язниці, бо навіть у лікарні їй не створено належних умов. На переконання представників «Шаріте», поліпшенню стану Юлії Тимо-шенко може посприяти лікування за кордоном, а якщо це не є можливим, то — лікування «в умовах домашнього арешту».

У зв’язку з тривалим голодуванням Тимошенко і погіршенням її здоров’я, до світової спільноти звернувся чоловік екс-прем’єра Олександр. Він каже, що відчайдушний крок його дружини — це «ультиматум теперішній владі», це «звернення до всього людства з приводу встановлення диктатури в Україні». Аргументуючи радикальне рішення Юлії Тимошенко, її чоловік пише: «Навіть ціною свого здоров’я та життя вона прагне утвердити право людей на вільне волевиявлення та привернути увагу світу до внутрішніх проблем України, до того стану, в який завів державу сьогоднішній злочинний режим Януковича».

Олександр Тимошенко просить міжнародну громадськість дати оцінку виборам в Україні. Каже, що не можна визнавати їх чесними і демократичними. Зволікання з такою оцінкою, за його словами, дає «ще якусь надію на існування цій зажерливій владі».

«Ми просимо світ не підтримувати диктатора Януковича, не робити вигляд, що він проводить реформи, а допомогти нам відкрити публічні міжнародні антикорупційні транснаціональні розслідування відвертої тіньової фінансової діяльності сім’ї Януковича і його оточення, зупинити його всім разом і повернути Україну в Європейську сім’ю і до європейських цінностей», — каже Олександр Тимо-шенко.

Чоловік екс-прем’єра окремо звернувся до своєї дружини з проханням припинити голодування. «Твоє життя належить вже не тобі, — пише Олександр Тимошенко. — Твоє життя належить Україні, належить тим 11 мільйонам українців, які на президентських виборах бачили тебе президентом України і бачать на чолі нашої країни в недалекому майбутньому. Ти своїм вчинком ще раз підтвердила, що навіть в катівнях теперішньої влади можна боротися за свободу і бути сильнішою від режиму, який тебе боїться. Але голодування і можливі наслідки будуть тільки їм на радість. Не допусти цього! Життя Людині дає Господь Бог!».

Невеселі справи і зі станом здоров’я польового командира Майдану Юрія Луценка, воно теж різко погіршилося. Про це повідомила дружина екс-міністра Ірина. За її словами, Луценку тяжко ходити, його непокоять постійні запаморочення і нудота. Він не їсть. Все його тіло вкрите червоними плямами. Підтримують його знеболювальними. За словами Ірини Луценко, такий стан її чоловіка — наслідок нелікування попередніх хвороб, неможливості дотримуватися суворої дієти, яку, попри вимоги рідних, заборонила адміністрація колонії. Дружина колишнього глави МВС каже, що керівництво Менської колонії та Державної пенітенціарної служби, ігноруючи усі наявні медичні висновки, не зробили жодного кроку для лікування Луценка ні в межах колонії, ні в стаціонарних медзакладах. З гіркою іронією Ірина Луценко зауважує, що єдиним «рецептом» для лікування цирозу печінки, гепатиту та інших важких хвороб її чоловіка (вони є підставою для звільнення засуджених від подальшого відбування покарання) обрали ліжковий режим…

Схожі новини