Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Усе молоко на львівських базарах – з кишковою паличкою!

“Небезпечне, якщо вживати сирим”. Такого шокуючого висновку дійшли експерти науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз “Тест”, які перевірили домашні молокопродукти з львівських базарів.

В усіх чотирьох зразках домашнього молока та у трьох з чотирьох зразків сиру знайшли кишкову паличку. До того ж домашній сир без кишкової палички, який знайшли у Львові, — єдиний на всю Україну. В усіх інших регіонах, де проводили такі дослідження, небезпечний мікроорганізм знаходили у 100% домашньої молочної продукції. Найбільша проблема у тому, що домашнє молоко найчастіше купують для дітей, і багато хто вважає, що лише сире молоко чи сир має найбільше корисних речовин.

“Наш висновок — молоко, яке ви купуєте на ринку у бабусь, в жодному випадку не можна пити сирим. Молоко кип’ятіть. З сиру робіть сирники чи запіканки. При термічній обробці гине кишкова паличка та інші шкідливі мікроорганізми, при цьому майже усі корисні речовини залишаються. Висока температура руйнує лише вітамін С, але ж ніхто не купує молоко заради цього вітаміну, — каже керівник відділу тестування центру споживчих експертиз “Тест” Ніна Кільдій. — Сире молоко можете пити лише у тому разі, якщо самі тримаєте корову і впевнені, що її доять чистими руками у чисте відро, а потім переливають у чисті банки. Кишкова паличка може потрапити на будь-якому етапі. Подивіться, що робиться у нас на базарах. Молоко продають у пластикових пляшках. Ще добре, якщо пляшку взяли з-під мінеральної води. Але ж ви не знаєте, де та пляшка лежала і чи її хоча б помили. Часто буває, що вам пропонують скуштувати молоко з кришечки. Людина спробувала, не купила, і тією кришкою знову закрили пляшку з молоком. А уявіть, якщо так кілька людей скуштує...”.

Утім, багато господинь купують домашні молокопродукти, оскільки вважають те, що продають у пакетах, ненатуральним. У “Тесті” ж стверджують, що молоко, на відміну від сметани, масла та згущенки, фальсифікують (тобто замість молочних жирів та білків додають рослинні) вкрай рідко. Зате одного разу в Кривому Розі, коли тестували домашнє молоко, в одному з зразків виявили підозріло стандартну жирність 2,5%. Для домашнього молока така жирність непритаманна, тому провели додаткове дослідження і виявили там рослинні жири. Виявилось, що молоко, яке продавали як домашнє, насправді крадене з молокозаводу, який до повного щастя займався фальсифікацією...

Традиційно вважається, що домашні молокопродукти жирніші, а отже, й смачніші за заводські. Що стосується молока, то це справді так. Зразки, придбані у Львові, мали жирність від 3,5 до 5,9% (пакетоване має в середньому 2,7-3,2% жирності). Щодо сиру, то лише один зразок мав жирність 14%, ще два зразки мали по 7% жирності, а один лише 4%. Це означає, що сир зробили з молока, з якого уже зібрали вершки. “Оскільки сир — молочнокислий продукт, то його кислотність також має важливе значення. При нормі 170-250 градусів Тернера, протестовані зразки мали 90-128 градусів. Не можна сказати, що це суттєвий недолік, адже декому подобається менш кислий сир. Проте така занижена кислотність означає, що до молока додавали сметану чи закваску, щоб воно швидше скисало”, — каже Ніна Кільдій.

На щастя, у Львові кишкова паличка та сир зі знежиреного молока — єдині зауваження експертів. У інших містах траплялися й інші цікаві знахідки. Наприклад, сода та аміак... Виявляється, соду та “амоняк” деякі кмітливі господині додають до молока, аби воно довше не скисало... Якщо село далеко, їздити щодня на базар накладно, тож аби зекономити на дорозі, торговки додають до молока такі нехитрі консерванти, аби можна було за один раз завезти на продаж надій за кілька днів. Знаходили в інших регіонах й антибіотики. Це означає, що на базар везуть навіть молоко від хворих корів. У цьому плані львівське молоко виявилось найчистішим. Але все одно пити його некип’яченим не можна у жодному разі.

Коментар для "ВЗ"

Зоряна Завада, лікар-дієтолог Львівської обласної дитячої клінічної лікарні "Охматдит", головний позаштатний дієтолог Львівської області:

<< І спеціалісти ВОЗ, і вітчизняні дієтологи в один голос рекомендують вживати три молочні продукти на день. Молоко — унікальний продукт, що містить всі основні поживні речовини і за своєю біологічною цінністю перевершує всі відомі продукти харчування. Молоко і молочні продукти повинні бути обов'язково присутніми в раціоні харчування кожної людини, що веде здоровий спосіб життя. На жаль, українці споживають вчетверо менше молока ніж, наприклад, французи — погодьтесь, ця статистика є дивною з огляду на наші культурні традиції. Борщ зі сметаною, кисляк, або Львівський сирник — українська кухня неможлива

без молока.

Де б ви не купували молочні продукти — у фермера неподалік, на базарі, або в супермаркеті — вживайте їх тричі на день. На сніданок, наприклад, додайте склянку молока до каші або пластівців, на полуденок поласуйте йогуртом або сиром, а перед сном, для хорошого травлення, раджу випити склянку кефіру або йогурту.

Кефір і кисломолочні напої є надзвичайно корисними для усіх груп населення завдяки вмісту молочнокислих бактерій. Бактерії, природні мешканці кишечника, виробляють амінокислоти, ферменти, які покращують перетравлення білків, жирів, вуглеводів, синтезують вітаміни групи В, С, фолієву кислоту і нормалізують мікрофлору кишечника. В даний час випускається багато різновидів кисломолочних продуктів, збагачених біфідо-, лакто-і іншими корисними мікроорганізмами: біокефіри, біойогурти, закваски — усі вони є смачними і абсолютно необхідними у харчуванні дорослих та дітей>>

Схожі новини