Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Виборчий колапс

  • 08.11.2012, 14:37
  • 1 118

Так само, як зависає поганий комп’ютер, в Україні «зависли» вибори. Минуло 11 днів після голосування, а ЦВК ніяк не може встановити його остаточні підсумки, хоча у тій же Грузії недавно це зробили протягом якоїсь доби, а у США – за кілька годин.

Крапку у «чесних, прозорих, демократичних», за оцінкою української влади, виборах не можуть поставити ні в окружних виборчих комісіях, ні у ЦВК, ні у Верховній Раді. Не знають як. Причина колапсу — у порочній, із запущеними у неї вірусами, «програмі», яку свідомо «інсталювала» у вибори влада. Як наслідок, маємо чергову політичну кризу.

У тупик зайшло визначення переможців щонайменше у п’яти мажоритарних округах, де йде гостра боротьба між кандидатами від влади і її супротивниками. А точніше — де опозиція перемагає владу. В окружних виборчих комісіях, вочевидь, за чиєюсь настановою, зробили все, щоб не оголошувати справжніх переможців. Для цього невиправдано тягнули час. А хтось провокував хаос — у вигляді псування бюлетенів, їх невмотивованого перерахунку, переписування протоколів, зникнення печаток, членів і голів ОВК, недопуску преси. Замість підбиття підсумків ми бачили облоги з боку стрижених бойовиків і штурми загонів «Беркут», серцеві напади, ламання ребер і пальців. Народне волевиявлення завершилося цинічною наругою над ним…

За логікою, лад у всій цій колотнечі мала би вчасно навести Центральна виборча комісія — розібратися, хто винен у зловживаннях, порушеннях, з допомогою прокурорів покарати винних. І встановити істину.

Та ба! Посилаючись на брак повноважень, які їм недодали законодавці, у Центрвиборчкомі розвели руками. А відтак сказали, що встановити достовірні результати нема як. Звернулися до парламенту, щоб той дав дозвіл на повторні вибори. Верховна Рада погодилася і запропонувала ЦВК самій визначитися з датою. Але у ЦВК знову спохопилися — треба зміни до виборчого закону або політичне рішення — бо чинний закон перевиборів не передбачає. За словами заступника голови ЦВК Андрія Магери, у кращому випадку перевибори у проблемних округах могли би відбутися не раніше березня. Адже для їх проведення потрібно ухвалити новий закон. На це спроможний уже новий парламент, якому треба зібратися, обрати керівництво, поділити комітети, вивчити проблемне питання, підготувати законопроект…

Патова ситуація у проблемній «мажоритарці» застала зненацька і опозицію. Спочатку там на емоціях пригрозили «обнулінням» списків, безстроковими акціями протесту. Потім несподівано погодилися на перевибори. Зрештою, відмовилися від них і безапеляційно почали вимагати визнання перемоги своїх кандидатів — на основі протоколів з мокрими печатками.

Жодна державна інстанція не знає, як легітимно вийти із цього тупика. У відомстві Шаповала кивають на парламент, а у Литвина футболять у зворотний бік. Міністр юстиції Олександр Лавринович «наїхав» на ЦВК через те, що та розписалася у своїй безпомічності — але не сказав, як діяти буде юридично грамотно. Водночас голова Комітету виборців України Олександр Черненко запевняє, що ні ЦВК, ні Верховна Рада не мають права призначати перевибори — бо цього не передбачено у законі.

Як мовиться, приїхали!

«Компліменти» за цей виборчий бардак має приймати, у першу чергу, Адміністрація президента, у надрах якої плодили недолугий виборчий закон (привіт великому юристу Андрію Портнову!). Відповідальність має нести і пан Лавринович, під орудою якого працювала робоча комісія при президентові. Частку вини має взяти на себе і опозиція, яка вчасно не побачила цієї і багатьох інших виборчих «мін».

Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ

народний депутат («НУ-НС»)

— Вихід повинен знайти той, хто спричинив цю ситуацію. З неї вилізти не так легко. Обов’язок шукати вирішення проблеми лежить на ЦВК, це її повноваження — зробити так, щоб результати були встановлені чесно, достовірно, точно.

— Але ж у ЦВК кажуть, що їхні права обмежені, що законодавець не наділив їх ними…

— Законодавець не наділив ЦВК повноваженнями уникати своїх повноважень. Вона повинна виконати їх відповідно до закону. Ті «мудрі» люди, насамперед з влади, які писали виборчий закон, боялися, що вибори можна буде скасувати. І тому заклали у нього положення про те, що у жодному випадку не можна скасовувати результати виборів. Що, якими вони не були б, їх треба встановити. Отож цю норму закону треба виконувати!

Той факт, що до протоколів ОВК поліз «Беркут», означає, що цим протоколам вірити не можна. З ними обходилися не відповідно до закону. Тому ЦВК повинна витребувати протоколи, які зберігаються у дільничних виборчих комісіях. А також звернутися до суб’єктів виборчого процесу, які на законних підставах отримали протоколи, і попросити, щоб вони надали їх, — і на цій основі встановлювати результати виборів.

Ще одне. Оскільки сама ЦВК заявила, що є ситуації, коли у виборчу документацію незаконно втручалися до такого ступеня, що невідомо, що з нею робити, тим самим ЦВК встановила факт злочину. Тож тепер вона повинна звернутися до правоохоронних органів, щоб на ці злочини (не правопорушення!) була відповідна реакція.

Схожі новини