Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Подорожують по диванах» усього світу

Моя знайома, яка цього літа два тижні відпочивала у Криму, розповіла, що курорт на трьох їй обійшовся майже у 10 тисяч грн. У цю вартість входить комфортний номер у приватному готельчику, готова їжа з супермаркету, мінімум розваг …

А ось відпочинок для львівської родини Турлаєвих (з двома дітьми) обходиться значно дешевше. Віка і Євген — каучсерфери-початківці. У перекладі з англійської Сouch Surfing (CS) означає «подорожі по диванах». Це із серії «дешево і сердито».

Для початку вам необхідно зареєструватися на сайті Сouch Surfing, створити там сторінку на кшталт такої, як у соцмережах. Суть цього руху — ви мандруєте в іншу країну, а тамтешні каучсерфери «на шару» надають вам житло. Взамін маєте у себе вдома також безкоштовно приймати подорожуючих. Їдучи, скажімо, до Варшави чи Лондона, квартиру, а точніше, диван, на якому спатимете, зможете побачити на фото, яке на своїй сторінці виставляє власник. Тут діє певна система знаків: якщо власник залишив на своїй сторінці знак запитання, ви маєте обов’язково з ним сконтактуватися, «літачок» — його немає вдома, «диванчик» — прийме без проблем (80% каучсерферів спілкуються англійською).

«Коли ми зареєструвалися на цьому сайті, першими нам написали білоруси, — розповідає Євген. — Це було саме на Євро-2012. Ми вирішили їх прийняти. Хлопець і дівчина — викладачі. Перш ніж зважитися на цей крок, ми прочитали відгуки про них». «Ввечері наші білоруси обоє сиділи на кухні у повній тиші, — згадує Віка. — Мені стало цікаво, що вони там роблять? Виявляється, читали книжку «Що Радянський Союз думає про армію Америки?». І так дві ночі поспіль… Спілкуватися білоруси не хотіли, коли приїхали, спитали лише, де ванна, туалет. Дівчина сама повідкривала на кухні всі тумбочки, подивилася, де що лежить».

Шукати житло у незнайомому місті досвідчені CS радять за тиждень (якщо зробите це раніше, про вас можуть забути). Цього літа родина Турлаєвих побувала в гостях у кількох сімей — у Бахчисараї, Качі, Євпаторії, Сімферополі… Шукати безкоштовний дах над головою їм довелося місяць. Проте зекономили на житлі як мінімум тисяч п’ять.

«Ми за гроші не жили у таких гарних умовах, які нам запропонували у Криму, — усміхається Віка. — Отримали море вражень, познайомилися з людьми з багатьох країн світу. Тепер плануємо підкорювати Європу» (родина подорожує автівкою. — Авт.).

Питаю у Віки, чи можуть мати такі пригоди негативні наслідки. Наприклад, незнайома людина приїде до вас у гості і вирішить обікрасти абощо... «Ну, що вона буде красти — ложки, виделки? Гроші усі переважно зберігають на карточках». Віка розповідає історію про одного француза, про якого дівчина-росіянка у відгуках написала: «Коли я до нього приїхала, він переді мною роздягнувся… Хотів сексу. Я втекла». Той француз, своєю чергою, написав: «А вона у мене гроші з гаманця поцупила». Хоча більшість відгуків про того француза були позитивні... Ще одну історію Віка розповіла про одного іноземця, який погодився прийняти у себе вдома двох чоловіків. Вони виявилися геями… Довелося господарю помешкання виставити коханців за двері. Одна дівчина-CS зі Львова запросила людей до себе у гості, а потім вимагала за квартиру 35 євро… Репутацію собі зіпсувала.

Коли Віка і Євген розповідали мені про свої мандри, до них якраз приїхала родина з двома дітьми з Києва (сім’ям Турлаєви надають перевагу). З травня прийняли близько сорока людей, гостював у них, зокрема, і швед. Запрошував у Стокгольм. За словами подружжя, зазвичай раз на тиждень до них хтось проситься на ночівлю. Киян поселили у невеличкій кімнаті, поруч з ліжком постелили надувний матрац (його завжди беруть зі собою у подорожі).

За спостереженням каучсерферів, більшість тих, хто у цій «системі», ведуть здоровий спосіб життя — не палять і не п’ють спиртного, є вегетаріанцями. «Каучсерфінг — це як піґулка від самотності, — пояснює Віка. — Можливість щоразу дізнатися щось нове. Думаю, у такий спосіб цілком реально неодруженим людям знайти свою половинку».

Схожі новини