Передплата 2024 «Добрий господар»

Опозиція поставила ЦВК ультиматум

У «Батьківщині» не визнаватимуть виборів, якщо опозиціонерам не повернуть вкрадені перемоги у «проблемних» округах.

Учора «стара» Верховна Рада (парламент шостого скликання, повноваження якого добігають кінця) 268-ма голосами «за» прийняла постанову, якою рекомендує Центральній виборчій комісії призначити повторні вибори у п’яти одномандатних округах — №№94 (Обухів), 132 (Первомайськ), 194 (Черкаси), 197 (Канів), 223 (Київ). Причина «дублю два» у тому, що, як одноголосно висловилися напередодні у відомстві Володимира Шаповала, «неможливо достовірно встановити результати у цих округах». Дату перевиборів має визначити сама ЦВК.

З повторними виборами не згідні однак в опозиції. Там вважають, що Центрвиборчкому під силу самому встановити результати голосування у «проблемних» округах. Зробити це можна шляхом сумування результатів у протоколах ДВК з мокрими печатками. А пропозиція про перевибори, ідеться у вчорашній заяві ВО «Батьківщина», свідчить про те, що ЦВК «виконала вказівку влади для того, щоб не допустити перемоги опозиційних кандидатів та легалізувати масштабне спотворення волевиявлення громадян». У «Батьківщині» рішення про перевибори назвали антинародним і незаконним, пообіцяли оскаржити його в суді. Опозиція запевнила, що не визнає виборів-2012, «поки всі опозиційні кандидати, в яких намагаються вкрасти перемогу, не отримають свої депутатські мандати».

У заяві «Батьківщини» йдеться про «тотальні, цинічні та неприховані масові фальсифікації». Серед кричущих порушень опозиціонери назвали псування бюлетенів, підробку протоколів, силове захоплення окружних виборчих комісій, застосування «Беркута» проти громадян, погрози розправи над членами виборчих комісій, підтасовки при введенні даних на сервер ЦВК.

З виборами-перевиборами- заплуталися геть усі, у тому числі опозиція. У неділю перші її особи заявили про фальсифікацію результатів голосування більш як на десятку мажоритарних округів — на користь провладних кандидатів. Лідери опозиції закликали громадян прийти у понеділок зранку під стіни ЦВК на мітинг протесту. Водночас третій номер списку ВО «Батьківщина» Анатолій Гриценко висловився за те, щоб терміново, до вівторка, скликати з’їзд цієї партії і прийняти рішення про «обнулення» виборчих списків. А відтак — не входити у новий парламент…

На мітинг люди прийшли-приїхали з усіх куточків України, ночували перед будівлею ЦВК, відчули на собі осінній холод і кийки бійців спецзагонів, які пробували їх розігнати. Однак опозиційні вожді їх дещо розчарували. Після візиту до керівництва ЦВК вони заявили, що вимагають визнати перемоги опозиціонерів, покарати фальсифікаторів (про «обнулення вже не йшлося). А там, де виборчу документацію знищено, готові піти на повторні вибори. Голова Ради Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк повідомив, що рішення про перевибори є кращим виходом, ніж «якби Засухи та Губські стали депутатами». А ще додав, що разом із союзниками «Батьківщина» готова на кожному «проблемному» окрузі висунути узгодженого кандидата. Мовляв, він переможе ще переконливіше, ніж 28 жовтня.

Ідею Яценюка не зрозуміли його соратники, дехто називав її зрадою. Мовляв, не можна відмовлятися від здобутих перемог, треба вміти їх захищати. Дізнавшись про згоду Яценюка на перевибори, згадуваний Гриценко у серцях написав у своєму блозі на Facebook, що йому гидко на душі від цього рішення. «Так і підмиває кой-кому дати в морду, за оте «переможне» визнання повторних виборів у п’яти округах… Зрадили хлопців, які відкрито пішли проти бульдозера, — і перемогли; зрадили тисячі і тисячі людей, Громадян — у Первомайську, Миколаєві, Каневі, Черкасах, Обухові, Василькові, Києві — які більше тижня цілодобово захищали їхню перемогу, витримали шалений натиск «беркутівців», засух, губських, круглових...».

Жорстка критика на адресу Яценюка прозвучала з уст журналістів, рядових громадян. На форумах вони писали: якщо нова опозиційна команда не може бути послідовною, організованою у відстоюванні результатів виборів, то як вона збирається оголошувати імпічмент Януковичу, визволяти з тюрми політв’язнів, проводити люстрацію?

А тим часом…

Лідер партії «УДАР» Віталій Кличко вважає, що перевибори треба провести по всій Україні, а не лише у п’яти «проблемних» округах.

Схожі новини