Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівський природознавчий музей збагатився на 10 млн. гривень

Державний природознавчий музей Національної академії наук України у Львові, у колекції якого сотні тисяч експонатів, зокрема унікальні скелети волохатого носорога та мамонта, став переможцем проекту “Динамічний музей”. Він отримав грант від Фонду Ріната Ахметова “Розвиток України” у розмірі 10 млн. грн. терміном на три роки.

27 років, 17 з яких тривали ремонтні роботи в будівлі, двері у Львівський природознавчий музей були зачинені для відвіду­вачів. Зараз ремонто-реставраційні роботи — на завершальному етапі (сигналізація, оздоблювальні роботи, на які у державному бюджеті передбачено 160 тис. грн.). Та музей не скоро зможе показати свої оновлені хороми у всій красі відвідувачам, адже експозиції наразі не сформовані, а сотні тисяч експонатів лежать на імпровізованих складах у кімнатах будівлі. Для облаштування “виставкових нутрощів” музейникам бракувало часу і грошей. За словами доктора біологічних наук, директора музею Юрія Чорнобая, — щонайменше два роки часу та 10 млн. гривень (стільки ж, скільки пішло на ремонт і реставрацію споруди). В надії отримати бажані кошти колектив музею підготував заявку-проект «Природничий музей: від теорії еволюції життя до практики Живого музею» на участь у проекті «Динамічний музей» Фонду Ріната Ахметова “Розвиток України”.

Розпочати боротьбу за грант у 10 млн. грн. зголосилися 25 музеїв (із 600 запрошених). У п’ятірку кращих пробилися Державний природознавчий музей НАНУ у Львові, Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д. Яворницького, Донецький обласний краєзнавчий музей та київські Музей книги і друкарства України та Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара» (він отримав об’єднаний грант у 500 тис. грн. ). Міжнародна експертна рада з п’яти відомих у музейній галузі фахівців оцінила працю львівських музейників й одноголосно присудила їм перемогу у конкурсі та основний грант — 10 млн. грн. (мінус податки). Освоюватиме ці кошти музей протягом трьох років.

Зараз представники музею та грантового проекту розробляють план дій, а отже, і план фінансування. Кошти гранту не призначені на будівництво і реставрацію будівлі, за винятком тих випадків, коли вони потрібні для програмної роботи, як-от ліфти та пандуси для неповносправних, реставрація експонатів. Левова частка коштів піде на формування нових експозицій, в яких враховуватимуть новітні світові тенденції та залучатимуть технічні новинки. Для цього за рекомендацією експертної ради та керівника проекту «Динамічний музей» залучать фахівців з іноземних музеїв, які мають досвід роботи у природничих закладах.

— Вірив у нашу перемогу, хоча суперники були надзвичайно потужні, — розповідає Юрій Чорнобай. — Експертна рада оцінювала наш проект, всіляко перевіряла нас, проводила співбесіди... Її представники зізналися, що вирішальним фактором у рішенні на нашу користь було те, що музей готовий до докорінної трансформації і переходу на новий сучасний рівень роботи. У нас — порожні зали, великі фонди і чудові перспективи. Вагомим аргументом стало й знайомство з нашими кадрами, які віддані проекту і підготовлені на найвищому рівні.

— Зараз перед музеєм стоїть багато викликів, — говорить керівник проектів за напрямом “Культурне надбання” Фонду “Розвиток України” Олеся Островська-Люта. — Експертна рада, яка цілком незалежна від фонду і складається виключно з музейників, вирішувала, який музей має потенціал і може стати локомотивом розвитку у музейній царині. Її вибір впав на природничий. Був цілий комплекс речей, який “підкупив” експертну раду: здатність запровадити і нові експозиційні рішення, і навчальні компоненти, які пропонує музей для своїх працівників і для інших музеїв, чітке планування дій. Це був один із небагатьох музеїв, який чітко сформулював свою місію: розвиток екологічної свідомості в громади, яка приходитиме до музею. Львівський природознавчий музей має стати прикладом для всіх музеїв України. Застосувати нові і нетипові для себе підходи і візії. Попереду багато роботи, але музей — амбітний, тому йому це під силу. У всьому світі музеї трансформуються з інституцій зберігання в інституції передачі знання. Музей має стати якісним джерелом інформації на усіх рівнях і для науковців, і для туристів, і для дітей,

Програма «Динамічний музей», в рамках якої львівський музей отримав грант, — пілотний проект фонду. Чи продовжить він свою діяльність, залежить від того, як зуміє освоїти кошти цьогорічний переможець.

Схожі новини