Передплата 2024 «Добрий господар»

«Влада ґвалтує країну!»

Сьогодні-завтра може бути екстрено скликаний надзвичайний з’їзд Об’єднаної опозиції та форуми інших демократичних сил з «гарячим» порядком денним.

Опозиціонери готові до безпрецедентного кроку — «обнулити» (тобто скасувати) всі свої партійні і мажоритарні списки на виборах і не заходити у новий парламент. Підстава більш ніж вагома — цинічне спотворення результатів народного волевиявлення, яке затіяв правлячий режим після закриття виборчих дільниць. У зв’язку з такою наругою над вибором людей, у понеділок, о 10.00, опозиція збирає під стінами Центральної виборчої комісії мітинг протесту.

«Влада нахабно фальсифікує вибори на округах, де перемагають опозиційні кандидати, — ідеться у заяві Об’єднаної опозиції. — Для підробки результату на користь провладних кандидатів без суду та слідства скасовується волевиявлення десятків тисяч громадян, знищується виборча документація, а на людей, які захищають своє право голосу, кидаються бригади «братків» і штурмові загони. Влада з кров’ю вибиває потрібний їй результат».

І у цих словах немає жодного перебільшення. Щодня упродовж останнього тижня українці бачать на незалежних телеканалах репортажі із сценами дикого насилля в округах, де лідерами виборчих перегонів є висуванці демократичних партій. Найняті «регіоналами» молодики кримінальної зовнішності вкупі із спецзагонами міліції незаконно блокують роботу цих комісій, застосовують фізичну силу до народних депутатів, кандидатів у нардепи, членів їхніх команд, журналістів, спостерігачів, у тому числі — міжнародних. А також до рядових громадян, які добровільно приходять під ОВК, щоб захистити свої голоси.

Проти опозиціонерів вчиняють справжні погроми із застосуванням бандитських кулаків, ментівських кийків, сльозогінного газу. У приміщеннях комісій вилітають «з м’ясом» вікна і двері, зникає світло, вибухають шашки зі смердючим димом. Після такої ось «роботи» мати одного «беркутівця» у Первомайську сказала, що тепер ненавидить свого сина, який «розминався» на мирних людях. «До чого ви довели народ?!» — гнівно вигукнула вона, звертаючись до президента Януковича.

Під такий ось силовий «шумок» спеціально інструктовані члени виборчих комісій (зокрема під час невмотивованого перерахунку) нахабно змінюють результати голосування. Хто перекручує зміст протоколів, хто краде цілі пачки «невигідних» бюлетенів, хто у стопку за кандидата від влади кладе бюлетені на підтримку опозиціонера. А хто тишком-нишком робить їх недійсними, рвучи або проставляючи додаткову помітку… накладним нігтем-олівцем...

Унаслідок такого пресингу кандидатів-опозиціонерів «опускають», а переможцями роблять членів Партії регіонів або їх протеже, замаскованих під самовисуванців.

Ось короткі, майже фронтові рядки з останньої післявиборчої хроніки.

В окрузі № 132 (Первомайськ), де перемагав кандидат від опозиції Аркадій Корнацький, по дорозі із окружного адмінсуду зник голова ОВК з протоколами. Згодом він несподівано опинився у Києві, у ЦВК — але вже із протоколами іншого змісту. Фальсифікували їх по дорозі в столицю.

У Вінниці, у в/о № 11, де лідирувала представниця «Батьківщини» Наталія Солейко, знищено бюлетені на її підтримку. Під час підтасовки бюлетенів із приміщення ОВК міліція виштовхала спостерігачів із ОБСЄ. Там же побили знімальну групу каналу ТВі та його керівника — кандидата у народні депутати Миколу Княжицького.

В окрузі № 94 (Київська область), підкоряючись наказному тону провладного кандидата Тетяни Засухи, ОВК скасувала голосування на 28 дільницях (30 тисяч виборців) і оголосила її переможцем. І це незважаючи на те, що представники опозиціонера Віктора Романюка продемонстрували сфальшовані акти.

Заблоковано роботу ОВК у столичному окрузі № 223, де за результатами паралельного підрахунку голосів провладного Віктора Пилипишина переміг «свободівець» Юрій Левченко.

Після «уточнення» протоколів в окрузі № 197 (м. Канів Черкаської області) на кожній дільниці приписали по 200-300 голосів на користь провладного Богдана Губського. Голоси «позичили» у непрохідних кандидатів.

У херсонському окрузі № 183 скасовано перемогу «ударівця» Андрія Путілова і віддано її представнику ПР Василю Федіну.

Досі невизначена ситуація в окрузі № 211, де переконливо перемагає Сергій Терьохін з «Батьківщини». Уже сьомий день ОВК ніяк не збереться на заключне засідання. Під час візиту в ОВК наголо стрижених «братків» Терьохіну зламали кілька ребер і палець...

І це лише окремі епізоди із картини тотального післявиборчого свавілля. Заступник голови Центрвиборчкому Жанна Усенко-Чорна заявила про тотальну фальсифікацію у проблемних округах і назвала нинішні вибори найбруднішими в історії незалежної України. «Якщо день голосування відбувся досить спокійно і прозоро, — сказала вона, — то найголовніша стадія — встановлення результатів голосування — вступила у дуже жахливу фазу». Усенко-Чорна зазначила, що тими, хто фальшував народне волевиявлення, повинна негайно зайнятися Генпрокуратура.

Різка заява щодо перебігу українських виборів прозвучала і з уст держсекретаря США Гілларі Клінтон, Верховного представника ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Кетрін Ештон, Єврокомісара з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле. «Зі зростаючим занепокоєнням» вони відзначили, що упродовж п’яти днів після завершення голосування узагальнені остаточні результати виборів досі не оприлюднені. Високі чиновники ЄС закликали владу вжити необхідні заходи для завершення підрахунку та швидшого оголошення результатів.

Анатолій ГРИЦЕНКО,

голова парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони

З боку влади ми фактично бачимо ґвалтування країни, нищення результатів народного волевиявлення (як за партійними списками, так і у мажоритарних округах). З цим миритися не можна! Народ цьому свавіллю протистоїть. Ми бачимо, як люди виходять на майдани у тому ж Обухові, Первомайську, у Каневі. Через такі цинічні дії влади у понеділок у Києві ми збираємо мітинг біля ЦВК. Наші юристи зараз постійно у судах — відстоюють правду, народні депутати від опозиції днюють і ночують в окружних виборчих комісіях, захищаючи здобутий результат. Ми готові і на кардинальні кроки. Якщо влада не схаменеться, опозиція не повинна іти у парламент і робити вигляд, що нічого не сталося. Я запропонував колегам з опозиції, щоб невідкладно було скликано з’їзд «Батьківщини» і невідкладно прийнято рішення про те, що ми знімаємо з реєстрації всіх наших кандидатів і не йдемо у Раду. Відповідні переговори мають бути проведені з нашими партнерами — «Свободою» і «УДАРом». Вони мають зробити те саме. Не можна легітимізувати цю брутальну, брудну «перемогу» Януковича і його команди.

P. S. У партії «УДАР» розглядають можливість невизнання виборів та відмови від партійного списку і своїх переможців у мажоритарних округах. Про це заявив заступник голови партії, керівник виборчого штабу Віталій Ковальчук. У партії Олега Тягнибока готові до «обнулення» списків і відмови йти в нову Верховну Раду. Про це заявив керівник прес-служби «Свободи» Юрій Сиротюк.

Схожі новини