Передплата 2024 «Добрий господар»

«Кроти» із СБУ знайшли ще один підземний тунель через кордон!

У місті Ямполі Вінницької області співробітники СБУ спільно з прикордонниками викрили тунель, що проклали з України через лінію державного кордону на територію сусідньої Молдови. Починався тунель у приватному гаражі, розташованому за 140 метрів від державного кордону.

Довжина підземної комунікації діаметром 40 на 40 см становить 400 метрів. Про викриття тунелю СБУ офіційно проінформувала поліцію Молдови та місію Євросоюзу з надання прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM).

Вхід у підземний тунель до Молдови був ретельно замаскований у... ямі для ремонту автомобілів, облаштованій у гаражі. Через цей тунель його будівельники проклали лебідку з тросом. У будинку, де живе 45¬річний власник гаража, правоохоронці знайшли бур та інше спеціальне обладнання для підземних робіт. Поряд з будинком стояла вантажівка, в кузові якої знайшли п’ять 200¬літрових бочок із залишками спирту. Згодом з’ясувалося, повідомили у прес-центрі СБУ, що через цей тунель в Україну з Молдови постачали контрабандою етиловий спирт, який незабаром продавали на підпільні горілчані заводи, що діють на теренах Вінницької, Чернівецької та інших областей.

Тютюновий трикутник

Справжнім шоком для українців стала новина, яку розповсюдили 19 липня цього року спецслужби Словаччини. Того дня словацькі правоохоронці на території однієї комерційної фірми, що спеціалізується на виборі з річок гравію, знайшли підземний хід. Згодом з’ясувалося, що підземний тунель довжиною близько 600 метрів і діаметром близько метра прорили через кордон представники “тютюнової мафії”. Починався цей тунель в одному з ужгородських будинків, збудованому два роки тому на ділянці, яку Ужгородська міськрада надала під забудову... співробітникам та ветеранам СБУ. Через електрифікований підземний хід була прокладена колія, якою рухалися вагонетки. Ними у Словаччину з України переправлялися великі партії цигарок.

У серпні співробітники СБУ затримали в Євпаторії 37¬річного та 43¬річного закарпатців, яких звинуватили у будівництві підземної колії. В Україні за контрабанду товарів кримінальна відповідальність скасована. Отож закарпатців звинуватили у переправленні тунелем через кордон нелегальних мігрантів. Співробітники СБУ доводили, що викритим тунелем на Захід переправляли й “живий товар”.

Як стало відомо “ВЗ” з власних джерел, після першого в історії України викриття підземного тунелю через кордон із співробітників СБУ та Держ¬прикордонслужби створили кілька мобільних груп так званих “кротів”, яким доручили розшук підземних ходів по всьому периметру так званого тютюнового трикутника. Трикутник охоплює Вінницьку, Львівську, Чернівецьку та Закарпатську області. Через нього в країни Євросоюзу переправляли великі партії цигарок українського та молдовського виробництва.

16 серпня “кроти” однієї з таких мобільних груп знайшли другий тунель, що пролягав під землею через українсько¬словацький кордон. Його виявили в селі Малі Селменці Ужгородського району. Вхід у тунель починався в приміщенні сільського магазину з промовистою назвою “Європа”. На відміну від першого тунелю, другий на час викриття не діяв, бо його затопили підземні води.

Мексиканське ноу¬хау на кордонах Євросоюзу

Викритий у Вінницькій області, на кордоні з Молдовою, тунель також став результатом роботи мобільної групи СБУ, що працює в тютюновому трикутникові. Правоохоронці підозрюють, що у цьому трикутникові на них очікують ще чимало сюрпризів. Українські контрабандисти успішно перейняли досвід своїх мексиканських колег. Ті на кордоні зі США прорили під землею цілу мережу підземних ходів, якими в Сполучені Штати переправляють “мокрі спини” (нелегальних мігрантів) та великі партії наркотиків з Латинської Америки.

Представники Інтерполу, своєю чергою, припускають, що схожі на українські тунелі вириті по всьому периметру кордонів країн Євросоюзу. Адже на контрабанді зі Сходу на Захід нелегальних мігрантів, цигарок та алкогольної продукції злочинні картелі отримують надприбутки, які дозволяють їм наймати на роботу колективи цілих гірничих підприємств.

Схожі новини