Передплата 2024 «Добра кухня»

Приватним охоронцям дозволили стріляти і нацьковувати на людей собак

Закон «Про охоронну діяльність» зробив життя пересічного українця ще небезпечнішим

З 18 жовтня почав діяти прийнятий Верховною Радою Закон “Про охоронну діяльність”. Цим законом приватним охоронним структурам дозволили застосовувати пневматичну зброю, спецзасоби та... службових собак.

У положеннях нового закону вказується, що “під час здійснення охоронної діяльності персонал охорони має право застосовувати до осіб, які посягають на об’єкт охорони, заходи фізичного впливу та спеціальні засоби в особливих випадках: захисту себе або іншої особи від нападу, що становить загрозу життю та здоров’ю або майну; запобігання незаконній спробі насильницьким шляхом заволодіти спеціальними засобами; знешкодження тварин, що загрожують життю та здоров’ю персоналу охорони”.

Відтепер охоронці тих же супермаркетів мають законне право використати проти покупця зброю травматичної дії (пістолети, що стріляють гумовими кульками) та спецзасоби — міліцейські кийки, гази паралітичної дії. Відтепер закон дозволяє охоронцям нацьковувати на людей службових собак.

Уявіть ситуацію. У супермаркеті замість двох буханців хліба касир випадково вибила вам чек лише на один буханець. Ви спокійно йдете до виходу, а там охоронець починає палити у вас з пістолета. Має на це право. Бо ви, не знаючи цього, “посягнули на майно об’єкта охорони”. Ще охоронець відтепер має право крикнути своєму ротвейлеру “Фас!”, і цей песик вчепиться вам у горлянку. І все —законно!

Інша ситуація. У ваше місто приїхала естрадна “зірка”. Ви йдете до неї з квітами, та охоронцеві “зірки” здалося, що це — граната. Він виймає пістолет і робить з вашої шкіри гумовими кульками друшляк. Бо ж “зазіхали” на життя особи, яка під охороною...

Закон, який усіх нас робить потенційними жертвами всіляких охоронців, почав діяти тоді, коли вся країна продовжує жваво обговорювати трагічні події, що сталися у столичному торговому центрі “Караван”. Єдиний охоронець, який під час цих подій вижив, зізнався на допиті, що охорона торгового центру постійно займалася здирництвом. Покупців, які вчинили, іноді через розсіяність, дрібну крадіжку, охоронці заводили в свою кімнату. А там погрозами вимагали гроші, втричі більші від вартості викраденої речі. Саме таке нахабство так розлютило Ярослава Мазурка, який запхав у кишеню прихоплену з полиці флешку, що він розстріляв трьох охоронців та поранив четвертого...

Коментар для «ВЗ»

Геннадій Москаль, народний депутат, екс-заступник міністра внутрішніх справ

Дозволяти застосовувати травматичну зброю там, де є масове скупчення людей, — абсолютна дурня. Зброя не врятує жодного охоронця від нападу. А те, що він може наробити... Побачимо зі зведень МВС.

Подивіться, хто наразі йде у приватні охоронці. Покажіть мені хоча б одну школу, де у нас готують охоронців, вчать їх елементарної культури, показують, як зброю застосовувати... Охоронців набирають з вулиці. І в багатьох випадках люди скаржаться на їхню не зовсім адекватну, а часом і хамську поведінку.

Схожі новини