Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Завдяки» казначейству бюджетники два місяці сидять без грошей

Обурені комунальники пікетували установу

У Львові у четвер, 18 жовтня, комунальники пікетували державне казначейство. Понад півтори сотні обурених людей скандували: “Віддайте наші гроші!”. Працівники ЛКП «Львівсвітло» та ЛКП «Львів­електротранс» вимагали, аби їм виплатили зарплату. Казначейство заблокувало понад 10 мільйонів гривень на потреби Львова.

Як пояснила голова Львівської міської організації профспілки працівників підприємств житлового господарства Ольга Юринець, люди прийшли сюди з вимогою, щоб не затримували коштів, необхідних для життєдіяльності міста. «Енергетики вже попереджають «Львівсвітло», що відключать зов­нішнє освітлення міста 20 жовт­ня», — зазначила пані Юринець. «Заборгованість держ­бюджету перед «Львівелектротрансом» за два місяці становить 6,6 мільйона гривень, а перед «Львівсвітлом» — понад 600 тисяч гривень, — зазначив голова ЛОО галузевої профспілки працівників житлово-комунального господарства Богдан Козло. «Майже 300 тисяч гривень не переказує казначейство на освітлення міста. Ми не можемо проплатити за електроенергію. Ми стали заручниками ситуації», — нарікає директор ЛКП «Львівсвітло» Марина Строєва.

Ніхто із керівництва до пікетувальників не вийшов. Представники профспілок лише зареєстрували своє звернення, в якому вимагають перечислити кошти. “Якщо до кінця тижня наших вимог не виконають, будемо пікетувати ЛОДА і звернемося до прокуратури”, — сказала Ольга Юринець.

Казначейство не переказує коштів за рахунками міської ради. За інформацією департаменту фінансової політики, місто не отримує коштів на охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, а також на ведення поточних ремонтів та благоустрою ЖКГ Львова. Тим часом у міськ­раді готують листа-скерування до Генпрокуратури України.

Схожі новини