Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Поки вкидатимуть в урну пачку бюлетенів, камери крутитимуть підставну картинку з бабусею, яка чемно голосує...»

А щоб заглушити відеотрансляцію з дільниці, вистачить домашнього ноутбука, кажуть знавці комп’ютерних технологій

Сайт, на якому у день виборів можна буде переглядати відео з дільниць, вже прийняв першу партію відвідувачів (для входу знадобиться реєстрація, інший варіант — авторизація через соціальні мережі). Поки користувачі знайомляться з новинкою, знавці комп’ютерної справи розмірковують, чи вартувала овчинка вичинки. Майже мільярд гривень з бюджету, а гарантій, що ці гроші не пішли на вітер, — жодних. Запевняння, що відеокамери на дільницях захистять від фальсифікацій, — лише красиві слова. На ділі ж не все так красиво.

Сумніви щодо ефективності «камеризації» виборчих дільниць висловлювали й у Центрвиборчкомі, й у Комітеті виборців. «Камери, наприклад, не здатні зафіксувати, чи за своїм паспортом голосує виборець, чи за себе розписується у списках. Також технічно неможливо відстежити, скільки бюлетенів людина вкидає в урну», — каже голова КВУ Олександр Черненко. У законі ж не прописано, що не можна обертатися до камер спиною. Та й зір у виборчих «очей» обмежений — далі, ніж на кілька метрів, не бачать.

«Фокусам» під час підрахунку голосів (а це — зірковий час для фальсифікацій) відеокамери — теж не перешкода. І річ навіть не у тім, що після закриття виборчих дільниць камери працюватимуть лише у режимі запису, без он-лайн-трансляції. Хто сказав, що під відеоприцілом члени комісій не зможуть, наприклад, перекладати бюлетені з позначкою за одного кандидата у купку з бюлетенями за іншого висуванця? Камерам же галочки у бюлетені не розгледіти. А навіть якщо і зафіксують вправність рук махінаторів, відеозапис можна підправити, прибравши з нього «непотрібні» кадри.

— Із записами можна зробити що завгодно, — каже спеціаліст з комп’ютерних технологій Олексій. — Щось можна стерти, щось вирізати.

— Тобто гарантії, що відеокамери убезпечать від фальсифікацій, вилами по воді писані?

— Усі ці технічні штуки залежать від тих, хто ними займатиметься і які завдання перед цими людьми поставлять. Я взагалі не розумію, навіщо відеокамери на дільницях. У селах, де ненадійний інтернет-зв’язок чи взагалі його немає, це буде повна фікція: камери можуть навіть не підключені бути, а стояти, як опудало на городі. А там, де працюватимуть, що буде видно? Ну, ходять люди — і що далі? Якщо це звичайні камери, за 400 гривень, реально щось видно буде максимум на п’ять-десять метрів.

— Судячи з того, що обладнання однієї дільниці «очима» обійшлося у сім тисяч гривень, камери точно не з дорогих.

— Сім тисяч з установкою?

— З установкою і комплектом, в який ще й ноутбук входить.

— Якщо врахувати вартість ноутбука (мінімум чотири тисячі гривень), плюс — робота, тоді це взагалі домашній варіант виходить.

— І наскільки система захищена від втручання ззовні? Чула, що вистачить нехитрої «глушилки», аби перервати он-лайн-трансляцію на окремій дільниці.

— Якщо десь камери будуть підключені, наприклад, через Wi-Fi, створити проблеми неважко. Навіть спеціальної «глушилки» не треба. Вистачить ноутбука з Wi-Fi або навіть звичайного комп’ютера з Wi-Fi-адаптером за 80 гривень. Достатньо на такому комп’ютері запустити програмне забезпечення, яке з допомогою цієї «флешки» передає на різних частотах всілякий «непотріб».

— На виборах у Росії були випадки, коли з дільниць транслювали в Інтернет не реальне зображення, а заздалегідь заготовлені записи. Виходить, можна записати картинку і крутити її, поки хтось вкидатиме в урни пачки бюлетенів?

— Звичайно. Але обмежений проміжок часу: не повторюватимуть же п’ятихвилинну відеозаготовку по колу.

— Як запевняють у ЦВК, система розрахована не менш ніж на 500 тисяч одночасних трансляцій. А якщо буде, скажімо, 600 тисяч одночасних «заходів»?

— 500 тисяч — це досить багато. Щоб уявити собі масштаб, можна порівняти з переглядом на YouTube відео стрибка австрійця Фелікса Баумгартнера зі стратосфери — було вісім мільйонів одночасних переглядів. Але «контора», яка забезпечуватиме трансляцію з виборчих дільниць, не YouTube. Якщо буде одночасно 600 тисяч користувачів, то 500 тисяч з них, які зайшли першими, будуть щось бачити, а решта отримають повідомлення: «Вибачте, канал зайнятий» чи щось подібне. Або буде зображення смикатися. 500 тисяч — це означає, що такій кількості користувачів можуть забезпечити нормальну картинку. Хоча це залежить не лише від тих, хто забезпечуватиме трансляцію. Якщо ви сидітимете десь у селі з GSM-модемом, то якість передавання «впиратиметься» ще й у швидкість вашого Інтернету.

Схожі новини