Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У львівській «Зубрі» на Покрову воювали УПА з НКВД

Участь у реконструкції бою взяло 70 осіб.

У неділю, 14 жовтня, у лісопарку «Зубра» воювали. Лунали вибухи, автоматні черги, крики поранених. То не війна розпочалася, то учасники товариства «Пам’ять» відтворювали бій між НКВД та УПА.

Глядачі розташувалися за огороджувальною стрічкою... Організатори попереджають: за межу не заходити. Набої шумові, але якщо вистрелити впритул, то й поранити можуть.

На поле виїздить легендарна «полуторка» — вантажівка ГАЗ АА. «Ого, а вона ще їздить, я думав, що це — макет», — дивувалися хлопці-глядачі. «Макет» проторохтів повз нас, везучи на бій енкаведистів та полоненого повстанця. Із лісу вийшли воїни УПА, на диво легко розправилися з ворогами. «Невже кінець?» — глядацькими рядами прокотився шумок... Раптом енкаведисти ожили і бравою ходою попрямували до своїх товаришів, що чекали у засідці. Виявилося, повстанці не вбили ворогів. Це вони прикинулися мертвими, аби вивідати, де розташована криївка... НКВД вирішує брати хитрістю. Перевдягаються у повстанців і йдуть на «переговори» зі своїми «браттями». «Але воїни УПА перевіряють їх своїми методами та дізнаються, свої це, чи ні», — коментують у мікрофон організатори. Глядачі уважно стежать за перемовинами. «Та ти на москалів працюєш», — раптом кричить один з повстанців. Сутичка починається знову. Мертвими падають і повстанці, і енкаведисти. Двоє тягнуть загиблого упівця... Дивитися реконструкцію — все одно, що побувати на сеансі німого кіно. Ти бачиш тільки дії — ось переговори, ось внутрішня «нарада», але не чуєш, про що говорять учасники. Втримати нитку сюжету глядачам допомагають коментарі організаторів... Близько години тривав бій, втрат зазнали обидві сторони, та у цій битві перемогли вояки УПА...

«Ми не реконструювали конкретного бою, — говорить кореспондентові «ВЗ заступник голови з питань реконструкції громадської організації «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» Тарас Павлишин. — Ми хотіли показати, що були такі факти, коли НКВД перевдягалося у воїнів УПА. Такою хитрістю намагалися здобути перемогу. Участь у реконструкції взяли більш ніж 70 осіб».

Схожі новини