Передплата 2024 «Добрий господар»

На цвинтарі покійникам більше місця дають, ніж членам ДВК у Солонці…

На 18 кв. метрах кімнатки, де тулиться виборча комісія, мають вміститися 20 її членів, 30 спостерігачів і довірених осіб. А як пробитися сюди виборцям?

Пустомитівський район

Передвиборчий Вавилон! Інакше не скажеш про ситуацію, яка склалася у селі Солонці, де розташоване військове містечко. Люди, які 28 жовтня прийдуть голосувати на тутешню дільницю, почуватимуться як герої відомої казки про рукавичку. Тіснота небачена! Уже тепер зрозуміло, що вибори у цьому містечку можуть бути зірвані. Але ніхто, крім самих членів ДВК, цим не переймається.

Непримітна двоповерхова будівля. Входимо у під’їзд. Направо — двері у чиєсь помешкання, наліво, через темний і тісний коридор, в якому двом особам не розминутися, — вхід у будинкоуправління. На період виборів воно стало штаб-квартирою виборчої дільниці №460949, що належить до виборчого округу №118. Правду кажучи, офіс цієї ДВК (її юридична адреса — с. Солонка, вул. Повітряна, 5) нагадав нам… кухню. Четверо комунальних службовців працюють за столами — і вже повернутися ніде. А як тут збираються розмістити 20 членів виборчої комісії, «взвод» спостерігачів і довірених осіб кандидатів?

Куди поставлять кабінки для голосування й урни? Куди повісять інформаційні плакати про кандидатів? (хіба що на вуличних парканах). А найважливіше — як і коли проберуться у цю «рукавичку» виборці, яких тут зареєстровано 1250? Дехто з гіркою іронією каже, що покійникам і то більше місця виділяють на кладовищі, ніж членам цієї ДВК у Солонці…

Вибори у Личаківському окрузі будуть особливо драматичними. У бою за депутатський мандат тут зійшлися два фаворити — самовисуванець Богдан Дубневич і «свободівець» Юрій Михальчишин. Кожен голос для них — на вагу золота. Схоже на те, що хтось із цих конкурентів може програти і через виборчий безлад у військовому містечку.

— На час голосування у цій кімнатці одночасно зможуть бути присутніми від сили два-три виборці, і то не буде чим дихнути, — каже голова ДВК Ярослав Філіповський. — Через такі ось незадовільні умови неминуче голосування затягнеться. Під ДВК виросте величезна черга. Багато хто постоїть-постоїть — розвернеться і, невдоволений, піде додому. Явка буде низькою. На дільницю може не з’явитися половина виборців…

Ярослав Семенович — колишній старший прапорщик. Звик до армійського порядку, працював уже на трьох виборах, тому бардак під час цієї кампанії його шокував. Каже, що про незадовільні умови на дільниці (згідно з нормативами, приміщення для ДВК має мати не менше 75 кв. метрів) бив у всі дзвони. Апелював у Солонківську сільську раду, в ОВК №118, що на вулиці Личаківській у Львові, до районної влади у Пустомитах, у деякі партійні офіси. Реакція — нульова.

На попередніх виборах жителі цього містечка голосували у приміщенні, де розміщується кафе «КПП». Рік тому воно перейшло у приватні руки. Коли прийшла виборча пора, місцеві державні мужі, недовго думаючи, оселили дільничну виборчу комісію у «комірці». Хоча були чотири інші, значно вигідніші варіанти. Набагато зручніше було б голосувати у приміщенні пошти, у колишній військовій бібліотеці (за бажання її можна було б реконструювати за кілька днів), у військовому клубі (якщо попросити про це командирів). Зрештою, власник кафе пан Мирон не відмовився б на кілька тижнів орендувати своє приміщення. Але з такою пропозицією ніхто не підходив…

До парламентських виборів — 13 днів. Ще є час запобігти виборчому Вавилону у Ковирях.

Коментар для «ВЗ»

Ігор ЧОПКО, голова Пустомитівської райдержадміністрації

Хто сказав, що у військовому містечку немає умов для проведення виборів? Хто цей матеріал вам замовляє? Не бачу жодних проблем з голосуванням на цій дільниці. Ми були на місці з головою окружної комісії, все погодили з нею. Я не можу сьогодні збудувати нове приміщення… Вважаю, вибори на цій дільниці пройдуть чітко, прозоро. Жодних проблем там не буде.

Схожі новини