Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Банкова хитрує зі Страсбургом

Щоб затягнути вердикти у справі Тимошенко і Луценка.

Надії українських політв’язнів Юлії Тимошенко, Юрія Луценка на те, що Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у найближчі дні, ще до парламентських виборів, винесе позитивне рішення у їхніх справах, швидше за все, не справдяться. Завадити цьому може представник України в Євросуді — 39-річна Ганна Юдківська. Несподівано для всіх вона на два з половиною місяці, до 18 грудня, попросилася у відпустку з догляду за дитиною. А без українського судді українські справи вирішувати у Страсбурзі не можуть…

Коли Юдківська повернеться на роботу, у Європі розпочнуться різдвяні канікули. Відтак повноцінно ЄСПЛ запрацює лише у середині січня. Є ще й інший варіант виходу із ситуації: у випадку тривалої відсутності когось із колег Євросуд призначає суддю ad hoc, який тимчасово бере участь у слуханнях за українською квотою. Для того, щоб вникнути йому у справи Тимошенко і Луценка, знадобиться чимало часу, новачок неодмінно попросить зробити паузу для підготовки. Вона може затягнутися на місяці. Так вважає, зокрема, адвокат політв’язнів Валентина Теличенко.

Утім, є інша думка. Колишній український суддя в ЄСПЛ Володимир Буткевич припускає, що відсутність Юдківської не завадить оголошенню рішень у справах Тимошенко і Луценка. На думку відставного судді, концептуальні рішення щодо цих скарг в ЄСПЛ приймали за участю Юдківської, ще до відпустки. Відтак її відсутність під час оголошення змісту самого рішення не міняє…

В опозиції підозрюють, що Юдківська за підказкою Банкової «придумала» собі поважну причину — щоб у такий спосіб відтягнути оголошення висновку ЄСПЛ. Бо у разі якщо позови Тимошенко-Луценка буде задоволено перед виборами, це сильно вдарить по рейтингу партії влади.

Коментар для «ВЗ»

Сергій ТАРАН, директор Міжнародного інституту демократії

Тут і гадати нема що. Єдина надія у представників нинішньої української влади — якомога надовше відкласти рішення Євросуду у справі Тимошенко. Спочатку стояло завдання тягнути до виборів, потім, очевидно, спробують потягнути до президентських виборів. На Банковій добре розуміють, що у Страсбурзі справу вони програють і по Тимо­шенко, і по Луценку. Тому і придумують приводи, щоб ці справи не розглядати. Поведінка української сторони свідчить про те, що вона не знає, що робити далі у тому випадку, коли буде неприємне для неї рішення Євросуду. Виходить парадокс: з одного боку, команда Януковича каже, що рішення ЄСПЛ виконає, з іншого, їй не вигідно, більше того — згубно випускати Тимошенко і Луценка з тюрми під час виборчої кампанії. Прогнозую, що українська влада і далі вдаватиметься до різного роду затяжок, водночас намагатиметься спровокувати проти політв’язнів нові справи, які давали би приводи і далі тримати опозиціо­нерів у в’язниці, незважаючи на рішення Європейського суду.

Схожі новини