Передплата 2024 «Добра кухня»

«Мовна Ка-Ка» на Львівщині не чинна

Деякі експерти вважають, що рішення облради є сепаратистським.

У вівторок, 9 жовтня, сесія Львівської обласної ради була традиційно політичною. Депутати більшістю голосів внесли зміни до Програми розвитку української мови. У документі додано пункт — Закон Колесніченка-Ківалова “Про засади державної мовної політики” визнати незаконним на території Львівської області. З такою ініціативою виступила депутат облради від фракції “Свобода” Ірина Фаріон. Депутат вважає, що скандальний “мовний закон” уже почали втілювати у Львові: на вулицях міста з’явилися біґборди з російськомовними написами.

Ірина Фаріон звернулася до Львівської міської ради з вимогою демонтувати таку рекламу. Їй відповіли, що рекламу встановили правомірно, бо новий закон дозволяє розміщувати оголошення тією мовою, якою її подав рекламодавець.

“Ми захищаємо десяту статтю Конституції України, де написано, що державною мовою є українська, — каже пані Фаріон. — Таке рішення прийняли також Івано-Франківська та Тернопільська обласні ради. Кажуть, нас звинуватять у сепаратизмі. А чи не є сепаратизмом прийнятий закон Колесніченка-Ківалова? Чи не сепаратистськими є рішення Донецької та Луганської обласних рад? Ми захищаємо українську мову, бо Галичина — острів свободи. Перед цим Львівська обласна рада звернулася до Конституційного Суду, щоб він дав оцінку Закону “Про засади державної мовної політики”.

Але суд ігнорує звернення депутатів. Тому обласні обранці зробили адекватну реакцію”.

Подібні рішення раніше прийняли Івано-Франківська та Тернопільська обласні ради. Але прокуратура їх опротестувала. Як стало відомо “ВЗ”, в обох обласних радах відхилили протести прокурора. Львівська прокуратура вчора вже відреагувала на рішення депутатів. Заступник прокурора Львівської області Андрій Палюх заявив журналістам, що рішення облради є “однозначно незаконним”. Вочевидь, прокуратура його опротестує.

Як розповів “ВЗ” політолог Тарас Возняк, закон Колесніченка-Ківалова потрібно скасувати, але обласна рада не має таких повноважень. Демарш проти цього закону має право на існування. Політолог вважає, що Львівська обласна рада прийняла політичне рішення, присвячене виборчому процесу. “З політичного аспекту, Львівська обласна рада не має ігнорувати антиукраїнські закони, — вважає пан Возняк. — Це політично виправданий крок, але не має ваги у юридичному аспекті. З одного боку — це політичний крок, з іншого — необхідність. Не думаю, що Львівщину будуть звинувачувати у сепаратизмі”.

Експерт Інституту політичних технологій Олег Процак теж вважає, що рішення обласної ради щодо нечинності закону Колесніченка-Ківалова в області не має юридичної ваги. “Облрада вийшла за рамки своїх повноважень, порушила функції вертикалі влади, — зазначив пан Процак. — Це може потягнути за собою звинувачення у сепаратизмі, хоча закликів про виокремлення немає. Усе, що зараз приймає обласна рада, треба розглядати крізь призму парламентських виборів”.

“Львівська обласна рада проголосувала за рішення, яке не належить до її повноважень, — коментує перший заступник голови Львівської ОДА Богдан Матолич. — Воно не має сили. Це чергова політична заява! Можна прогнозувати, що нас звинуватять у сепаратизмі. Адже настав заполітизований період. Потрібно бути обережним при прийнятті рішень, подібних тому, яке на сесії ухвалила Львівська обласна рада”.

Схожі новини