Передплата 2024 «Добрий господар»

Аргентинську «Китайську казку» увічнили на Алеї кінослави

У Трускавці відкрили меморіальну таблицю на честь торішнього переможця кінофестивалю «Корона Карпат»

Трускавець

У Трускавці зараз триває ІІІ Міжнародний кінофестиваль телевізійних фільмів “Корона Карпат”. Сюди з’їхалися кінематографісти з Польщі, Росії, Болгарії, Аргентини, Білорусії, Франції, Німеччини, Великої Британії... Список країн-учасниць можна продовжити, адже до участі у кінофесті долучається все більше і більше учасників. Цьогорічний кінофорум об’єднав 23 країни! А ще фестиваль святкує маленький ювілей — три роки від дня заснування.

Цього року «Корона Карпат» має дві конкурсні програми: ігрових телевізійних фільмів (односерійні фільми або фільми, зроблені за участю телевізійних каналів) та документальних. Окрім основної конкурсної програми, на фестивалі проходить ретроспектива фільмів «Маловідомий Богдан Ступка». Ще задовго перед початком кінофоруму генеральний директор фестивалю Олег Карпин пообіцяв, що зробить все для того, аби перетворити курортний Трускавець на культурну столицю України. І слова дотримав. Щоб виховати майбутніх асів кіномистецтва, у рамках фестивалю відкрили учнівський гурток “Трускавецька кіношкола”.

Почесним гостем фестивалю став британський режисер, легенда світового кіно Тоні Палмер. Він представить свій фільм All My Loving, дасть майстер-клас, а у понеділок ввечері Тоні Палмер виступав у Львівській філармонії.

Родзинкою фестивалю став виступ у неділю ввечері знаменитого актора і співака Віллі Токарева. Співак прибув після концерту з Одеси і відразу пішов у центр міста — до бювету. Віллі Токарев недавно з родиною відпочивав у Трускавці, і йому настільки сподобалося курортне місто, що він, не вагаючись, прийняв запрошення від організаторів взяти участь у “Короні Карпат”. А у неділю ввечері Народний дім ім. Тараса Шевченка “тріщав по швах” — стільки народу прийшло на концерт улюбленого співака. Зі сцени він все запитував: а чи прийшли на концерт... і називав імена тих, з ким фотографувався того дня у центрі. “Ця пісня звучить для вас, — дарував свої хіти Віллі Токарев. — А чи прийшов Сергій? У нього сьогодні день народження. Цю пісню я дарую йому”. Кожному, хто вітав співака квітами, він дарував свій диск. А коли закінчився концерт, запросив на сцену всіх, хто хоче мати диск з його піснями — він подарує. Народ це зрозумів буквально, і майже всі (!) поспішили на сцену за «халявними» дисками.

Вже стало традицією у Трускавці — після кожного фестивалю встановлювати на Алеї кінослави, що поруч з кінотеатром “Злата”, бронзову плиту, де викарбувано назву країни, фільму і прізвище режисера-переможця. 8 жовтня урочисто встановлено бронзову плиту на честь торішнього переможця ТМКТФ — аргентинського фільму “Китайська казка” режисера Себастьяна Боренштейна. Оскільки сам режисер не мав можливості взяти участі у встановленні меморіальної плити на Алеї кінослави, представляти Аргентину приїхав консул Аргентини в Україні Крістіан Ніколас Соколовський. Консул, який, до речі, добре розмовляє російською, у слові-подяці пожартував, що мріє, аби вся алея, аж до парку, була у таких меморіальних таблицях... І бажано, щоб всі були з аргентинськими прізвищами. Але найважливіше для організаторів “Корони Карпат” те, що у титрах фільму “Китайська казка” стоїть фраза: “Фільм — переможець, володар Гран-прі ІІ Трускавецького міжнародного кінофестивалю”. Тож про Трускавецький кінофорум тепер знають в усьому світі.

Схожі новини