Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чому гривня така дорога?

Кредити та депозити в Україні – найдорожчі у світі/

Українська гривня — найдорожча валюта у світі. Поклавши гроші на депозит, українець в середньому заробляє 17-19% річних, тоді як американець — трохи більше відсотка. Та це не привід для радості. Високі відсотки за банківськими вкладами — це ознака проблем не лише в банківському секторі, а й у країні в цілому. Якщо оцінювати стан економіки за вартістю грошей, то виходить, що в Україні — найгірша ситуація у світі...

За даними порталу deposits.org, українським банкам поступаються навіть іранські. Там клієнтам пропонують 18,03% річних за вклади у національній валюті (іранський ріал). Далі йдуть такі “розвинені” країни, як Бангладеш, Шрі-Ланка та М’янма, де можна розмістити вклад під 11-12,5% річних. Натомість у Німеччині банки дають лише 1,4% річних, а у Швейцарії — менше відсотка. Ми звикли заздрити європейським країнам, але чи поніс би середньостатистичний українець гроші в банк, де йому би пропонували такі мізерні відсотки? Навряд чи. Зате про кредити на житло під 2-3% нам залишається тільки мріяти. У нас же середня вартість кредиту на житло 21,5%, а готівкового — 55,3%! Тим часом західні економісти вважають: коли відсотки за банківськими вкладами починають вимірюватись двозначними числами, це означає, що економіка країни паралізована.

Чому ж у нас такі дорогі гроші? Адже інфляція у нас уже не така висока, принаймні якщо вірити офіційній статистиці.

Так, за даними Держстату, з січня по вересень цього року інфляція в Україні склала 0,8%. 2008 року нам розказували, що банківські відсотки не можуть бути нижчими за рівень інфляції (тоді інфляція була 22,3%). Інфляція знизилась удесятеро, а гроші не подешевшали...

“Усе просто — чим менше грошей, тим вони дорожчі. Чим менше доходів має населення, чим менше вільних коштів мають підприємства, тим менше вони можуть вкладати у банк. Як наслідок, тим менше банк може давати позик. Це закономірність: убогі люди — убога фінансова система. Є з десяток причин, чому у нас склалась така ситуація. Це і зменшення реальних доходів українців, і скорочення інвестицій тощо, — каже професор Університету банківської справи Ростислав Слав’юк. — Зміною облікової ставки НБУ чи ще якимись точковими заходами проблему не вирішиш. Не змінить ситуацію і додаткова емісія: внаслідок емісії грошей стане більше, але зросте інфляція. Потрібно, щоб збільшилась не кількість грошей як така, а доходи, щоб у населення та підприємств з’являлись вільні кошти. Тобто потрібно боротись не з високими відсотками, а вирішувати комплексні проблеми в економіці”.

“З такими дорогими грошима економіка не має шансів розвиватись, — каже підприємець Віктор Русаненко. — Отримати кредит на розвиток бізнесу нереально. Банкіри розказують про дорогі депозити, високі ризики, тому, мовляв, відсотки за кредитами такі високі. Мусить бути якась державна програма зі здешевшання кредитів. За сімдесят кілометрів від нас, у Польщі, підприємство може отримати позику під 6%. Як можемо з ним конкурувати? Жоден інвестор до нас не піде. З такими дорогими грошима підприємства у нас ледве виживають, а про розвиток та створення нових робочих місць не може бути й мови”.

А тим часом...

У Міжнародній рейтинговій агенції Fitch Ratings вважають, що кожен другий кредит в Україні — проблемний. «За нашими спостереженнями, банки поки що показали незначний прогрес у даному аспекті, і загальний рівень проблемних кредитів становить в середньому 45-50% від суми кредитів на балансах банків. Включаючи 20% «непрацюючих» кредитів і 25-30% «потенційно проблемних» кредитів, які часто були реструктуризовані зі значною розстрочкою платежів та повернення яких нерідко викликає сумніви», — кажуть у Fitch.

Схожі новини