Передплата 2024 ВЗ

Через кілера з «Каравану» вся міліція Львівщини «на вухах»

Безжалісний убивця, що розстріляв трьох людей, а ще одного важко поранив, родом із Кам’янки-Бузької.

До невеликого райцентру Львівщини Кам’янки-Бузької цими днями прикута увага всієї України. Ще ніколи до цього міста на відряджалося стільки знімальних груп телеканалів. Для жителів Кам’янки-Бузької як грім серед ясного неба пролунали слова міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Виступаючи в ефірі “5 каналу”, міністр заявив: “Завдяки зусиллям та інформації, яка надходила нам від громадян, ми встановили особу людини, яка вчинила цей важкий злочин (убивство в торговому центрі “Караван”. — Авт.). Це громадянин України Мазурок Ярослав Теодозійович, 1974 року народження, уродженець міста Кам’янки-Бузької Львівської області, який тривалий час проживав у місті Києві”.

У Кам’янку-Бузьку, де проживає пані Галина, мати людини, яка розстріляла охоронців “Каравану”, вирушило чимало журналістів, та в будинку жінки двері ніхто не відчиняв. Через це на одному з телеканалів заявили, що жінку забрала та десь переховує міліція. Незабаром цю інформацію спростував начальник ГУ МВСУ у Львівській області генерал-майор Олександр Рудяк. “Наші співробітники справді побували в будинку у матері злочинця та доставили її у райвідділ, — повідомив головний міліціонер Львівщини.

— Та коли ми її туди доставили, зрозуміли, що працювати з нею неможливо: жінка чотири дні пила, і у райвідділі у неї почалася “білочка”. Отож ми її доставили у районну лікарню. Оскільки у неї почалася алкогольна кома, їй поставили крапельницю, і завдяки цьому вона залишилася живою. А ви кажете, що вона десь зникла. Вона у лікарні була!”.

Незабаром пані Галина повернулася до рідної домівки. Журналісти, які з нею зустрілися, справді почули від жінки запах алкоголю. Та пані Галина на алкоголічку схожою не була. В її холодильнику лежали доволі дорогі продукти. Нещодавно вона вставила нові пластикові вікна в кімнатах. Пити нещасна почала, пояснили сусіди, коли хтось їй повідомив, що сина підозрюють у вбивстві.

Останні десять років 38-річний Ярослав Мазурок жив у столиці. Разом із дружиною та 15-річною донькою мешкав у квартирі тещі, що на “Нивках”...

26 вересня цього року в київському торговому центрі “Караван” один із відвідувачів, зафіксували камери відеоспостереження, “прихопив” зі стенду флешку від комп’ютера, невдало спробував зірвати з неї чіп, а потім запхав у кишеню. На виході охоронці “Каравану” попросили дрібного крадія пройти у службове приміщення. Там чоловік вихопив пістолет і дуже професійно “поклав” охоронців: трьох убив та одного важко поранив. Після чого зник. На пошуки вбивці кинули всю столичну міліцію, а адміністрація “Каравану” пообіцяла за допомогу у розшуку злочинця 100 000 гривень винагороди.

Встановити особу вбивці, дізнався “ВЗ” з власних джерел, міліції вдалося 3 жовтня. З того дня на Київщині та Львівщині правоохоронці почали операцію “Сирена”, яка діє до сьогодні. Озброєні автоматичною зброєю, посилені наряди міліції перевіряють автомобілі, маршрутки, людей, що підозріло виглядають. Та вийти на сліди вбивці поки що не вдалося.

З’ясувалося, що на сайті “Однокласники” в Ярослава Мазурка була власна сторінка. Після того, як прізвище вбивці розголосив Віталій Захарченко, з цієї сторінки зникли всі фото її власника. Зазирнувши останній раз на цю сторінку, кореспондент “ВЗ” побачив повідомлення: “Як мені довести, що я не стріляв? Завалять мене, якщо знайдуть. Так правоохоронним органам краще... І боксом я ніколи не займався...”. Написав це повідомлення Ярослав чи хтось інший, невідомо.

Опитуючи однокласників і знайомих Ярослава, журналісти з’ясували, що він виріс у звичайній родині. Його мати працювала бухгалтером, наразі вона пенсіонерка. Батько все життя пропрацював на паркетній фабриці та помер кілька років тому. Пані Галина доводить, що в столиці її син працював охоронцем у відомих людей. Столичні журналісти тим часом стверджують, що Ярослав був охоронцем екс-голови “Нафтогазу” Ігоря Бакая. Та такі багаті люди, кажуть фахівці, наймають охоронців в єдиній структурі, бодігардам якої дозволено користуватися вогнепальною зброєю — в Державній службі охорони міліції.

Однокласники Ярослава розповідають, що він був дуже витриманим юнаком, який намагався ні з ким не сваритися. Далі відомості, які спромоглися знайти журналісти, стосуються лише життя Ярослава в столиці.

На пряме запитання кореспондента “ВЗ”, чи служив Мазурок в армії, головний міліціонер Львівщини генерал Рудяк зазначив, що служив. Та на запитання “У звичайних військах чи підрозділах спецпризначення?” генерал відповів: “Не готовий вам відповісти...”. Знаючи генерала, дозволю собі перекласти його відповідь, як — “Сам знаєш — служив...”. Отож, швидше за все, в армії Мазурок пройшов відповідну спецназівську підготовку і з “витриманого юнака” перетворився на досконале знаряддя вбивства. Натомість твердження міністра внутрішніх справ Захарченка про те, що Мазурок був кандидатом у майстри спорту з боксу, підтверд­ження не знайшли. Спілкуючись з кореспондентом “ВЗ”, всі львівські тренери з цього виду спорту зауважили, що про такого спортсмена ніколи не чули.

Посилаючись на власні джерела в прокуратурі, відомий київський журналіст, що спеціалізується на розслідуваннях, Олег Єльцов стверджує, що на Ярославі Мазурку можуть “висіти” ще принаймні три вбивства. Це вбивство у Києві співробітника ДАІ, вбивство працівниці МНС, обгорілий труп якої з кулею в голові знайшли у Пущі Водиці, та вбивство двох чоловіків, обставини якого журналісту невідомі. Усі ці люди, за даними джерел Єльцова, були вбиті кулями з одного пістолета. Цей пістолет, припускає Єльцов, став причиною бойні в “Каравані”. Коли Мазурка затримали охоронці торгового центру, Ярослав побоявся, що у нього вилучать зброю та встановлять, що з неї вбито чимало людей. Щоб не бути викритим, він пішов на вбивство ще трьох. ...

На вулицях Львова та області надалі чергують посилені наряди міліції. Полювання на безжалісного вбивцю триває.