Передплата 2024 ВЗ

Європа офіційно назве Тимошенко і Луценка політв’язнями

На наступній своїй сесії Парламентська Асамблея Ради Європи визнає колишнього керівника українського уряду Юлію Тимошенко і екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка політичними в’язнями. У цьому твердо переконаний голова опозиційного уряду Сергій Соболєв. За його словами, ув’язнені політики потрапляють під три критерії поняття «політв’язень», що їх 3 жовтня визначила ПАРЄ.

На основі розробок незалежних експертів, у середу ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка «розшифровує» цей термін,? і постановила, щоб ним керувалися всі країни, які є членами Ради Європи?. У документі сказано, що політичним в’язнем слід вважати особу, якщо позбавлення її волі було застосоване з порушенням одного з основних прав людини — «свободи думки, совісті і релігії, свободи вираження думки та інформації, а також свободи зібрань та об’єднань». А також, коли «позбавлення волі було застосоване з явно політичних причин без зв’язку з будь-яким правопорушенням». Політв’язнями тепер вважатимуть і тих осіб, «тривалість ув’язнення і умови ув’язнення яких є явно невідповідними стосовно правопорушення, в якому особу було визнано винною або підозрюють». Під категорію «політв’язень» потрапляє особа, позбавлена ??свободи «на дискримінаційній порівняно з іншими особами основі».

ПАРЄ запропонувала компетентним органам усіх держав Ради Європи «повторно розглянути всі справи, де, можливо, йдеться про політичних ув’язнених, із застосуванням перерахованих вище критеріїв і, залежно від результатів, або звільнити таких ув’язнених, або провести повторний судовий розгляд».

Навряд чи на таке прохання зважать в Україні. Радше навпаки. Напередодні наш Кабмін рекомендував парламенту ухвалити закон, згідно з яким «амністія не може бути застосована до засуджених за перевищення влади або службових повноважень». А саме таке, нагадаємо, формулювання міститься у вироках Тимошенко і Луценка.

Окрім до певної міри позитивної для себе звістки з Брюсселя, Юлія Тимошенко отримала теплого листа від колишнього держсекретаря США Кондолізи Райс.

«Дорога Юліє, — написала колишня права рука американського президента. — Я хочу, щоб ти знала, що ти в моїх думках та молитвах. Світ спостерігає за подіями навколо твого ув’язнення та багато хто виступає на твою підтримку… Я добре пам’ятаю ті наші численні зустрічі і чекаю на той день, коли ми зможемо побачитися ще раз. Прошу, пам’ятай, що до того часу я думатиму про тебе та молитимусь за твоє здоров’я та звільнення».

Це вже не перший з боку Райс жест демонстративної підтримки ув’язненої екс-прем’єра України. Кілька тижнів тому, перебуваючи на саміті YES (Ялтинська європейська стратегія), вона не захотіла привітатися з президентом Віктором Януковичем (раніше так вчинила і канцлер ФРН Анґела Меркель), а потім проігнорувала офіційне фотографування з його участю.

Схожі новини