Передплата 2024 «Добрий господар»

Після газу Фірташ взявся за томати, огірки і перець

Гігантський овочевий комбінат запрацював у Синькові Заліщицького району на Тернопільщині, рідному селі газового олігарха Дмитра Фірташа. За голландськими технологіями тут спорудили один з найбільших у Європі тепличних комплексів, де щороку планують вирощувати 4 тисячі тонн помідорів, 1,5 тисячі тонн болгарського перцю і 350 тонн огірків.

Тернопільська область

За деякими даними, у це будівництво Фірташ вклав 100 млн. доларів. Очікується, що потужності його фірми на 20% скоротять імпорт південних овочів. Підприємство носить назву «DF Agro» — у логотипі зашифровано ініціали мільярдера.

Разом із власником на відкриття «мегатеплиці» гелікоптером прилетів прем’єр-міністр України Микола Азаров (на Тернопільщині він уперше). Візит теперішнього глави уряду відбувався в умовах підвищених заходів безпеки. Працівники ДАІ дозволяли сюди в’їзд лише за спеціальними запрошеннями. Синьківським селянам потрапити на цю імпрезу було годі. На відкритті були голови Тернопільської, Львівської, Чернівецької облдержадміністрацій.

Микола Азаров спілкувався винятково російською мовою, українською лише один раз спромігся вимовити слово «дякую». Передав великий привіт від президента. А ще принагідно вручив Золоту зірку Героя України одному з найбільших фермерів області, «регіоналу» Петру Гадзу, який у 2004 році агітував за кандидата у президенти Віктора Януковича.

Після відкриття євротеплиці Дмитро Фірташ влаштував величезний концерт за участю Софії Ротару, Таїсії Повалій, Олега Скрипки, групи «ТІК», Ілларії, Антоніни Матвієнко, Марії Яремчук, Арсена Мірзояна. У неділю цей концерт у запису показували на Першому Національному.

Імпрезу у Синькові закликала бойкотувати тернопільська опозиція. За її словами, центральна влада чинить цинічно, вихваляючись досягненнями олігархів. «Прем’єр-міністр приїздить на Тернопільщину на відкриття приватного тепличного комплексу, — заявив голова Тернопільської облради, свободівець Олексій Кайда. — А він щось зробив для нашої області, щоби там же, у Синькові, совісно подивитися в очі людям? Де 203 мільйони гривень, які держава винна області? Це кошти на енергоносії та зарплати працівникам бюджетної сфери — вчителям, лікарям… Грошей на їхню зарплату у листопаді, грудні немає…».

Схожі новини