Передплата 2024 ВЗ

Сенатори Америки вимагають санкцій проти команди Януковича

Заступник генпрокурора Кузьмін, судді Кірєєв, Вовк та інший «обслуговуючий персонал» влади про в’їзд до США можуть забути

До міжнародного тиску на режим Віктора Януковича, який здійснює політичні репресії, долучилися законодавці Сполучених Штатів Америки. У ніч на суботу Сенат США за загальною стандартною процедурою прийняв Резолюцію із закликом негайно звільнити колишнього прем’єра України Юлію Тимошенко та інших політв’язнів.

За Резолюцію, автором тексту якої є представник демократичної більшості в Сенаті Дік Дурбін, сенатори проголосували одноголосно, що свідчить про єдність позицій з цього питання. «У мене є точна інформація з офісу одного з авторів Резолюції. Її внесли до залу, і оскільки до тексту не було жодних зауважень, вона була схвалена автоматично», — повідомив народний депутат від «БЮТ-«Батьківщини» Остап Семерак.

«Сенат США засуджує дії адміністрації президента Віктора Януковича, спрямовані на політично мотивоване ув’язнення колишнього прем’єра Юлії Тимо­шенко», — ідеться у Резолюції. У цьому документі міститься заклик Сенату до адміністрації українського президента з вимогою негайно звільнити Тимошенко й інших політичних ув’язнених. Також Сенат просить Держдепартамент США і Організацію з безпеки й співробітництва в Європі (ОБСЄ) «чинити спільний багатосторонній дипломатичний тиск на президента Януковича, щоб звільнити Тимошенко».

Окремо сенатори звернулися до американського Держдепу із закликом заборонити видачу віз тим, хто відповідальний за ув’язнення Тимошенко й погане поводження з нею.

За словами Діка Дурбіна, «ця Резолюція рішуче й очевидно звернена до уряду України: вибірковому судовому переслідуванню політичних опонентів немає місця в демократичному суспільстві. Екс-прем’єр Тимо­шенко має бути негайно звільнена».

Резолюцію Сенату США на Банковій сприйняли нервово. Міністерство закордонних справ України відмовилося коментувати цей документ, назвавши його «декларативним». Крім того, вітчизняне МЗС засумнівалося у тому, що сенатори дотрималися процедури, прийнявши Резолюцію о 3.38 ночі, за кілька хвилин до закриття поточної сесії Конгресу, з голосу, «коли в залі були присутні менше півдесятка діючих членів верхньої палати американського парламенту».

Як тут не пригадати таке: відомство Костянтина Грищенка має змогу у режимі реального часу спостерігати кричущі порушення процедур, які відбуваються за помахом руки «регіонала» Михайла Чечетова у Верховній Раді — але жодного разу не обурилося з цього приводу. Як мовиться, бачать чуже під лісом, але не бачать свого під носом…

Сенат є верхньою палатою Конгресу США. До його складу обирають по двох представників від кожного штату. Зараз 51 сенатор представляє Демократичну партію, 49 — Республіканську.

Коментар для «ВЗ»

Сергій ТАРАН, директор Міжнародного інституту демократії

Після цієї резолюції Сенату США цілком допускаю, що країни Євросоюзу теж запровадять санкції проти українських чиновників, які причетні до репресій проти української опозиції, і вони не зможуть перетнути кордони ЄС.

Схожі новини