Передплата 2024 ВЗ

Премія ім. О. Ульяненка – панкові та анархісту

Міжнародну літературну премію ім. Олеся Ульяненка, про створення якої тривалий час говорили у письменницькій тусівці, присудили. Отримав її неформатний поет, перекладач, письменник Володимир Вакуленко-К. На премію панка і анархіста висунули одночасно “Кур’єр Кривбасу” та Форуму видавців.

Церемонія нагородження лауреата відбулася у рамках Львівського Форуму видавців у театрі “Воскресіння”. За свій роман “Кладовище сердець” Володимир отримав диплом, під рамкою якого лежало 5 тисяч гривень.

За міжнародну премію разом із Вакуленком-К. боролися також Вано Крюгер, Світлана Поваляєва, Артем Полежака, Дмитро Дроздовський, Максим Кабір, Лариса Омельченко, Мар’яна Луна, Євген Положій, Стас Бельський, Олесь Барліг. Переможця визначало журі: Володимир Сергієнко, Сергій Жадан, Сергій Пантюк, Лесь Подерв’янський та Євгенія Чуприна, яка координувала премію.

На врученні не обійшлося без кількох ексцентричних заяв від номінантів. Поет Олег Короташ, висунутий Спілкою письменників України, попросив вилучити його ім’я зі списку претендентів, бо він взагалі принципово на премії не подається. А Світлана Поваляєва, яку запропонував на премію Харківський літературний музей і яка була на другому місці за кількістю отриманих від журі балів, заявила, що її не обходить, хто і куди її висунув. Найбільшим “перлом” став виступ переможця. Потрапивши у когорту претендентів на премію, він почав активно пропонувати журі інші кандидатури і добився, що у лонг-лист премії були включені ще чотири поети. Ставши лауреатом, Володимир Вакуленко-К. виголосив промову зі своїм чотирирічним сином на руках.

Премія ім. Ульяненка заснована у 2012 році президентом Спілки письменників міжнаціональної згоди ФРН Володимиром Сергієнком. Вона створена на підтримку “літературних нонконформістів-поетів і письменників, що схильні до позитивної асоціальності та мають нонконформістську життєву позицію”.