Передплата 2024 «Добра кухня»

В Азарова готові заплатити Москві 400 млн. доларів – лиш би зробити Тимошенко гірше

Команда Віктора Януковича робить щораз нові ходи, які компрометували б її опонентів. Свіжий приклад – рішення Господарського суду Києва, яке покликане напередодні виборів ще більше зганьбити екс-прем’єра Юлію Тимошенко. Навіть якщо за це доведеться заплатити дорогу ціну — майже 400 мільйонів доларів…

Нова «антитимошенківська» справа у Господарському суді Києва стосується претензій Міністерства оборони Росії до Кабінету Міністрів України. Минулого року росіяни звернулися до офіційного Києва з вимогою погасити 15-річної давності борг корпорації «Єдині енергетичні системи України», якою на той момент керувала Юлія Тимошенко. Мовляв, ЄЕСУ тоді не виконала угоду про поставку продуктів виробничо-технічного призначення для потреб військового відомства РФ. На переконання російської сторони, оскільки уряд України (його очолював тоді Павло Лазаренко) надав російській стороні держгарантії, то Україна має виплатити їй «неустойку». Немало-небагато, а 405,5 мільйона доларів.

Претензії з Москви надійшли в середині минулого року. Тоді українська влада категорично заперечувала наявність якихось державних гарантій, а відповідно — і державного боргу перед російським МО. Доказом цього був лист міністра юстиції Олександра Лавриновича, в якому зазначено, що «в обліку Міністерства фінансів відсутня будь-яка інформація щодо заборгованості ЄЕСУ перед Міністерством оборони РФ». Те ж саме повторив кілька днів тому у суді і офіційний представник Кабміну.

Такої думки дотримується і відомий економіст-фінансист Віктор Пинзеник. За його словами, перелік усіх державних боргів і боржників має вітчизняне Міністерство фінансів. У цьому переліку, на переконання Пинзеника, боргів ЄЕСУ ніколи не було. Якби такий борг існував, його щороку враховували б при розробці державного бюд­жету. А цього ніколи не було. «Якби цей борг був гарантованим, — заявив Пинзеник, — то невиконання боржником своїх зобов’язань призвело б до автоматичного вступу в силу державної гарантії, а невиконання зобов’язань державою вже давно мало б своїм наслідком дефолт».

Претензій російських оборонників Україна не визнала. Тож Москва подала судовий позов. Незважаючи на «залізні» аргументи української сторони, Господарський суд Києва став на бік… позивачів з Росії. І постановив, що наш Кабмін має виплатити МО Російської Федерації заборгованість у розмірі 3 мільярди 113 мільйонів 53 тисячі 506 гривень 26 копійок та судовий збір у сумі 61 тисяча 862 гривні.

Цей вердикт шокував. Утім, опозиційні політики і експерти бачать за ним хитру багатокомбінаційну гру. Рішення першої інстанції стало черговим інформаційним вибухом, у розпал виборчої кампанії додало негативу на адресу Юлії Тимошенко та її політичної сили. На думку аналітиків, розрахунок тих, хто диктував рядки цього судового рішення, простий: геть чисто скомпрометувати опозицію в очах виборця, зробити так, щоб громадяни не голосували за неї. Немає сумніву, що тепер за роботу візьмуться рупори Партії регіонів, на кожному кроці атакуватимуть мізки наших громадян. Кричатимуть щось на кшталт: «Ви бачите, шановні, це Тимошенко наробила країні мільярдних боргів. Ми тепер повинні сплатити їх і через це не можемо вам збільшити зарплату, пенсії. Саме Тимошенко є причиною всіх ваших бід і страждань!».

Оглядачі кажуть: вже коли вибори завершаться і цей «борговий» негатив зробить свою чорну роботу, уряд опротестує рішення першої інстанції — і Апеляційний суд скасує рішення Господарського суду. У такий спосіб влада розраховує вбити двох зайців: Кабмін Азарова не платитиме Москві міфічних боргів, а завдяки виливанню помий на Тимошенко Партія регіонів та її сателіти розраховують здобути більше депутатських мандатів…

Схожі новини