Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Щоб глупство кожного всім видно було

Передвиборчі теледебати скидаються більше на цирк

Увечері зателефонував приятель і, довідавшись, що я саме дивлюся телевізор, запитав, що показують. “Цирк!” — відповів я. “А я комедію”, — повідомив він. І тут з’ясувалося, що ми з ним дивимося одну й ту ж передачу — зустріч з кандидатами у народні депутати.

Нині телеефір на всіх каналах заполонили борці за заповітний мандат усіх мастей з обіцянками, клятвами і програмами. На екрані вони з’являються по-різному — соло, дуетом-диспутом, дискусією з експертами, журналістами. Звісно, є серед них гідні претенденти, розумні, глибокі інтелектуали. Але чомусь переважну більшість характеризує повне нерозуміння того, чи відповідає їхній рівень і просто вихованість тому, куди вони пнуться, і що таке справді європейський парламентаризм.

Кого тільки нема серед телекандидатів! Тут і депутати-ветерани, і чиновники, і м’ясники, і базарники, і лікарі, і навіть безробітні. Вони клянуться у вірності неньці-Україні, обіцяють золоті гори і райське життя у разі їхнього обрання, не усвідомлюючи: що більші обіцянки, то менша довіра виборців до них. Об’єднує таких кандидатів і те, що в їхніх словесах нема й натяку на спробу виробити таку потрібну сьогодні українську ідеологію. Програми нагадують шкільні твори і містять загальновідомі речі й прописні істини. Відірвавшись від папірця, вони не вміють викласти свої й так убогі думки не те, що чітко і зрозуміло, а просто грамотно, засвідчуючи незнання української мови.

Один обіцяє навести зразковий лад у медицині, інший клянеться, що побудує у своєму окрузі якісні дороги, ще один збирається вивести на небачені висоти сільське господарство, хоча балотується по мажоритарному міському окрузі. Вони не розуміють, що неможливо навести лад в окремо взятому окрузі в окремо взятій галузі. І не справа це члена парламенту — дбати про дороги чи надої молока. Ви можете собі уявити, щоб депутат бундестагу піклувався б про баварські дороги, а сенатор — про пологів’я свиней у штаті Пенсильванія? Правда, за свою багаторічну парламентську діяльність Ісаак Ньютон виголосив лише одну промову з єдиною фразою: “Джентльмени, чи не можна прочинити вікно? Тут дуже задушливо”. Але то був Ньютон.

Вони ще й просто невиховані. Перебивають одне одного і опонентів, кричать усі гуртом, розмахують руками, і це нагадує сварку базарних перекупок. Недаремно зйомки нового ток-шоу Львівського телебачення з кандидатами в депутати, вести якого запросили з Києва народного артиста України Василя Ілащука, відбуваються у приміщенні цирку!

Такі малоосвічені лукаві брехуни радше нагадують вуйків біля сільської корчми. Тож тепер є можливість розважитися, адже видається: всі ці шоу на телебаченні влаштовуються для того, щоб глупство кожного кандидата видно і чутно було здалеку. І навіть три вищі освіти, задекларовані одним з кандидатів, не зроблять з примітивного вуйка інтелектуала і політика.

Щоразу, виносячи з хати сміття, я ставлю сам собі іронічне запитання: звідки ж знову повний мішок, щойно ж виносив? Так само іронічно і сам собі відповідаю: сам же приніс у вигляді яскравих обгорток, які тут же викидаю, чи картопляного лушпиння. Біля переповнених контейнерів — сморід. Але навіть студент-медик підтвердить: сам по собі бридкий запах не шкодить. Він тільки свідчить про те, що процес гниття пішов.