Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Члени виборчих комісій повинні тимчасово скинути партійні погони…»

Судові атаки на ОВК можуть призвести до зриву виборчого процесу

м. Перемишляни, Львівська область

Атмосфера грядущих виборів в окружних виборчих комісіях (ОВК), як на мене, мала би нагадувати спокійно-робочу ауру бібліотек. Якщо на майданах, у сільських клубах, у газетних публікаціях, на телешоу, рекламних білбордах нині вирують неабиякі кандидатські пристрасті, то у цих державних виборчих органах усякі емоції треба приборкати, скерувати їх у правове русло... Так виходить не завжди і не всюди. Переконалися ми у цьому, заглянувши у «штаб» ОВК виборчого округу № 123, який розмістився у приміщенні Перемишлянської райради.

Передобідня пора п’ятниці. Десь в інших офісах п’ють каву і поволі збирають речі, щоб іти копати бульбу — бо «короткий день», а тут «валізним» настроєм і не пахне. Раз за разом чути дзвінки, двері не зачиняються від відвідувачів. Заступник голови ОВК Василь Фенчак занурився у якусь діаграму, маркером робить помітки у брошурі із законом про вибори. А от самого голови комісії Ярослава Скальського на місці немає. І не знати, коли буде. Він — у Львівському окружному адміністративному суді, відбивається від претензій уповноваженої особи Партії регіонів Василя Мельника. Той поскаржився на начебто неправомірні дії голови під час прийому на роботу технічних працівників для організації виборчого процесу. Голова своєї вини не бачив: кворум на тому засіданні був, 10 членів ОВК проголосували «за» запропоноване рішення, двоє — «проти», один — утримався. Є відповідний аудіозапис про це. Однак пан Василь наполягав, що голосування… сфальсифіковано. Як стало відомо згодом, суд вирішив, що закиди представника Партії регіонів необґрунтовані.

Судові позови з перемишлян­ського округу стали ледь не щоденною нормою. З часу утворення ОВК їх уже скерували шість (!). Перед тим інша уповноважена особа ПР — Володимир Терентьєв скаржився на порушення процедури. Мовляв, голова ОВК відмовився розглядати подані під час засідання проекти рішень. Насправді ж відмовив справедливо, бо закон передбачає, що такі документи повинні бути підготовлені і роздані членам ОВК заздалегідь, ще до засідання — щоби була можливість вивчити їх. «Регіонали» у відмові голови побачили «кримінал», однак їхні претензії в суді визнали надуманими.

Утім, опоненти не вгавають. Дійшло до того, що на одному з недавніх засідань ОВК було усунуто від виконання обов’язків її голову. Ярослав Скальський змушений був захищатися — і суд постановив, що такі «путчистські» дії щодо нього були неправомірними. Цим кричущим фактом зацікавилися офіційні спостерігачі з Канади, які вчора приїжджали у Перемишляни вивчати ситуацію.

Можна було б потішитися, що ось такі виборчі «вузли» розв’язують з допомогою Феміди. Так і має бути. Однак виникає резонне запитання: чи не простежується у такій ось тактиці деяких політсил намір вивести з рівноваги керівництво ОВК, порушити виборчий процес в окрузі, а то й зірвати його? Замість того, щоб сконцентруватися на організації роботи ОВК (на носі формування дільничних комісій!), голова змушений витрачати дорогоцінний час на підготовку до судових процесів. Зранку бере курс на Львів, а повертається звідти увечері, коли робочий день завершився. Скільки справді актуальних, невідкладних справ за цей час можна було б вирішити на місці! Хоча порушень з боку пана Скальского суд не встановив, повістки звідти спричиняють нервову обстановку у комісії, провокують недовіру, вибивають з колії. Хто у цьому зацікавлений?

— Гадаю, за усіма цими безпідставними позовами стоїть недостатнє знання виборчого законодавства, — відповідає на наше запитання Василь Фенчак. — Треба усім набратися терпіння, навчитися слухати одне одного, тимчасово зняти із себе погони політичних партій і у повному обсязі, сумлінно виконувати покладений на нас обов’язок — так, як ми присягали. Тоді все стане на свої місця.

Схоже, прислухатися до цієї поради дехто у Перемишлянах не збирається. У неділю у Львові за участю всього складу перемишлянської ОВК знову був суд, який завершився о 20 годині. Не виключаю, коли пишемо ці рядки, в якомусь партійному кабінеті готують чергову позовну заяву…

Нелегкі будні у цій ОВК. На перших порах, як і всюди, були проблеми з явкою членів комісії. На організаційне засідання не з’явилося четверо представників партій. Ні у Перемишлянах, ні у київському Центрвиборчкомі місця їхнього проживання і роботи не знали. Подані партіями контактні телефони мовчали. Відповіла лише одна жіночка — з… полтавського Кременчука. Про те, що її включили в окружну виборчу комісію на Львівщині, здогадувалася, але бажання і можливості працювати у ній не має. Отож «відмовний» квартет оперативно поміняли…

Існували побоювання, що виникнуть проблеми і з приміщеннями для ОВК, її матеріально-технічним забезпеченням, однак місцева влада у всьому пішла назустріч. Зараз у Перемишлянах думають, як зробити так, щоб у день голосування під ОВК не виникало знайомого усім стовпотворіння, щоб люди не мерзли надворі

(28-29 жовтня надворі буде глибока осінь). Треба подбати, щоб члени дільничних комісій, які «привезуть голоси», мали нормальні умови для швидкої передачі виборчих документів. Василь Фенчак каже, що разом з колегами опрацьовують ідею встановити у спеціально відведеному залі мультимедійний проектор — щоб суб’єкти виборчого права у режимі он-лайн бачили на екрані оперативні результати голосування на кожній дільниці. І за партії, і за мажоритарників. Це інформаційне «ноу-хау» запровадили під час минулих президентських виборів у сусідньому Золочеві, де пан Фенчак очолював райдержадміністрацію. Такої гласності, прозорості хотів би і тепер…

Попри згадуваний сезон картоплі, інтерес до виборів у Перемишлянському окрузі великий. Чи не щодня в ОВК приходять із запитами звичайні громадяни. Хтось цікавиться, чи є його прізвище у списку виборців, хтось консультується, як йому бути, бо у день голосування поїде з дому на весілля. Є і незвичні прохання — дехто повідомляє членам ОВК, що по сусідству з ним живе одинока немічна жінка. Лежить прикутою до ліжка, а голосувати хоче! Як бути? На усі ці «як» люди отримують вичерпні відповіді.

Поки голова окружної виборчої комісії у в/о №123 захищається від опонентів у суді, його заступник Василь Фенчак уточнює календарний план роботи. Фото автора.

Схожі новини