Передплата 2024 «Добра кухня»

На Тернопільщині вшосте «зацвіли вишиванки»

На фестивалі «В Борщівському краї цвітуть вишиванки» наїлися борщу і встановили чотири рекорди.

Вже вшосте у м. Борщові на Тернопільщині відбувся фестиваль «В Борщівському краї цвітуть вишиванки», присвячений борщівській сорочці, — це унікальна техніка вишивання, завдяки якій сорочки з цього регіону впізнають у всьому світі. Мабуть, це й обумовило широку географію гостей свята, які прибули не лише із різних областей України, а й з-за кордону. Як і обіцяли організатори фестивалю, за один день на святі було встановлено чотири рекорди України. Всі вони пов’язані з гігантською лялькою-мотанкою, яку спеціально встановили в районному центрі.

Висота найбільшої в Україні ляльки-мотанки «Берегиня» — 13,8 метра. Другий рекорд — розмір вишитої сорочки, в яку одягнули ляльку. Її довжина — 10,8 метра, ширина — 7,6 метра, а розмах рукавів аж 11,44 метра. Крім того, «Берегиня» була вбрана у найбільшу в Україні плахту — обидві частини вбрання мали 12,8 метра.

Останнім нетрадиційним рекордом став жіночий пояс (в народі «крайка»), яким була підпоясана велетенська лялька. Як підтвердив представник «Книги рекордів України», він є теж найбільшим з-поміж існуючих — ширина його — 45 сантиметрів, а довжина — 13,6 метра. «Рекордсменку» встановили на центральній площі Борщова, пізніше її планують показати також у Києві та Тернополі.

Всі учасники свята взяли участь у фестивалі «БОРЩ’їв-2012». Кожна сільська рада цього району представила традиційні страви, які з давніх-давен готують місцеві ґаздині. Але основною — коронною стравою був борщ, різноманіттям рецептів і способів подачі якого вражав фестиваль.

Не обійшлося на фестивалі і без курйозів. Перед виступом губернатора Тернопілля Валентина Хоптяна до одного з підприємців, Євгена Філя, підійшли якісь чоловіки і вимагали зняти з палатки пана Філя малиново-чорний прапор. Пояснювали, тільки на той час, поки виступатиме поважний чоловік — прапор не має висіти. Сестра підприємця, яка допомагає торгувати братові, сказала, якщо губернатору не подобається такий прапор, нехай прийде і особисто пояснить — чому. За чоловіка заступилися сусіди-підприємці, і стяг Організації Українських Націоналістів вдалося зберегти.

Схожі новини