Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Видавництва йдуть на рекорд!

Дехто везе на Форум удвічі більше книжкових новинок, ніж торік.

Українські видавці вже спакували валізи й вирушили до Львова на XIX Форум видавців (12-16 вересня). Зі собою вони везуть весь свій книжковий репертуар, зокрема найсвіжіші та найяскравіші новинки. «Високий Замок» дізнався, якими книжками поповнили свої асортименти провідні українські видавництва і чим вони збираються «зваблювати» спраглого до новизни читача.

Олеся Ульяненка пом’януть «Ангелами помсти», а Винничук «станцює» «Танго смерті»

Харківське видавництво «Фоліо» спеціа­льно на Форум привозить близько тридцяти новинок. Серед них вирізняється збірка «27 регіонів України», в якій сучасні українські автори взялися у притаманному їм стилі, часом іронічно, іноді серйозно, розповідати про те, якою вони бачать Украї­ну. Письменники, серед яких Андрій Кокотюха, Ірен Роздобудько, Сергій Жадан, написали не про рідний регіон, а той, у який їх закинули обставини. Юрій Винничук презентуватиме свій роман, події у якому розгортаються у двох сюжетних зрізах: у довоєнному Львові та під час Другої світової і у наші дні. Обидві сюжетні лінії неочікуваним чином сходяться у несподіваному фіналі. Перипетії роману пов’язані і з пошуком давнього манускрипту, і з таємницею «Танго смерті», яке виконували в’язні Янівського концтабору у Львові. Вперше вийшла друком і книга покійного Олеся Ульяненка «Ангели помсти», що складається із трьох частин — «Марго», «Альма» і «Танька» (три жіночі долі). Це кримінальне чтиво розкриває світ розкішних і підступних жінок та їхніх романтичних коханців. Дмитро Яневський презентуватиме на Форумі книгу «Проект Україна. Жертва УПА. Місія Р. Шухевича».

Ліна Костенко тішить «Вибраним»,

Андрухович — перекладами Шульца

Видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» везе на Форум цілий міх новинок. Серед них — кілька «епохальних» видань. Третій (завершальний) том книжки «100 казок» — найкращі українські народні казки з ілюстраціями провідних українських художників, серед яких Катерина Штанко, Владислав Єрко, Кость Лавро... Приїде до Львова і другий том «Улюблених віршів», що вже стали дитячою класикою. Юрій Андрухович презентує усі твори Бруно Шульца у власному перекладі. Й вперше за часів Незалежності окремою книгою виходить вибране Ліни Костенко — «300 поезій». Презентуватиме видавництво і нову повість неперевершеного майстра українського дитячого історичного роману Володимира Рутківського «Сторожова застава». Виходить роман для підлітків «Таємниця зміїної голови» Андрія Кокотюхи. Серія «Українська поетична антологія» потішить збіркою Тараса Мельничука. А в рамках «Дорослої серії» світ побачать «Птахи з невидимого острова» Валерія Шевчука.

Кононенко переклала «Людей з веснянками», Петро Яценко написав «Січкарню»

Літературна агенція «Піраміда» на догоду читачам до Форуму видала дослідження Наталії Черниш «Видавничий доробок Миколи Бажана». Перекладацьку серію представить Андрій Содомора, з-під рук якого вийшли книги «Сапфо. Пісні з Лесбосу», «Теогнід. Елегії вигнанця». Юлія Мельникова запропонує «Львів самотніх сердець», а Наталя Гурницька «Мелодію кави у тональності кардамону». Андрій Кісь презентуватиме книгу «Сльоза і камінь. Проходи старими цвинтарями Галичини», Петро Яценко — свою «Січкарню», Галина Пагутяк — «Уріж та його духи», а Володимир Даниленко — збірку побутових повістей про життя українських сімей у різні епохи «Тіні в маєтку Тарновських». Серед «Пірамідівських новинок» — книга «Нью-Йоркська група. Антологія поезії, прози та есеїстики» (упорядники — Марія Ревакович і Василь Габор), «Великий міст» Олега Лишеги, «Люди з веснянками» Гюго Гамільтона, які з англійської переклала Євгенія Кононенко. Сергій Постоловський презентує «Ігри негідників», а Олег Куліков — збірку оповідань «Наслідки надмірного вживання кави».

«Кобзар» здитиніє,

«Метелик» тупне ніжкою

«Видавництво Старого Лева» на Форумі представить дев’ять новинок, деякі з яких обіцяють стати бестселерами. Серед книжок, які тільки-но побачили світ, — перший в Україні ілюстрований «Дитячий кобзар». Картини Марини Михайлошиної підкреслюють слова Тараса Шевченка та привертають увагу як маленьких, так і великих читачів. Від Григорія Фальковича на Форумі — веселі, вигадливі, кумедні вірші «Про котів і про собак» (ілюстратор — Наталя Ярова). Вірші Галини Малик, сповнені бабусиної любові і ласки, зібрали у «Бабусину книжку» (ілюстратор — Людмила Корж-Радько). Також видана «Ганнуся» Володимира Рутківського з ілюстраціями Івети Ключковської — повість для тих, хто не знає, що відро з колодязя можна витягти кішкою, хто не вміє відрізнити курку від квочки чи здає до металобрухту цілий бульдозер. У серії для підлітків «Класні історії» — аж дві новинки: «Найкращі друзі» Оксани Лущевської та «Новенька та інші історії» Оксани Сайко (ілюстрації Наталки Гайди). Дві перші книги з серії «Про Малого Вовчика» Іана Вайброу, які вже встигли полюбитися мільйонам дітей у всьому світі, тепер виходитимуть у «Видавництві Старого Лева». Завершить лінійку новинок від «Видавництва Старого Лева» світова кла­сика — повчальна казка-притча «Метелик, який тупнув ніжкою» Редьярда Кіплінга (ілюстрації Володимира Штанка).

Малярчук розповість «Біографію випадкового чуда», а «Біблія Далі» змусить роззявити рота

Саме до Форуму видавців «Клуб сімейного дозвілля» випустив та презентуватиме книжки «Біографія випадкового чуда» Тані Малярчук, «Відлуння» Лариси Денисенко, «Купальниця» Галини Вдовиченко, «З роси, з води і з калабані» Ірени Карпи, «Червоний» Андрія Кокотюхи, «Сердечна терапія» Міли Іванцової, «Дівчинка на кулі» цьогорічної переможниці «Коронації слова» Ольги Слоньовської, «Кровна мста» Ярослава Яріша, «Зворотний бік світла» Дари Корній, українські переклади романів Бориса Акуніна. Загалом під час Форуму відбудеться близько 20 презентацій нових книжок від КСД. Але справжнім книжковим «діамантом» цьогорічного Форуму буде унікальна книга — «Біблія Далі», яку вперше в Україні можна буде побачити саме на Форумі видавців. Це ексклюзивна Біблія вийшла лімітованим накладом у 500 примірників. Її проілюстрував Сальвадор Далі, обкладинка створена із натуральної шкіри, вкрита позолотою та інкрустована дорогоцінним камінням: діамант, рубін, аметист, малахіт. Порівняно з минулим роком кількість новинок, які були підготовлені саме до Форуму, збільшилась майже у два рази.

У «Мороці» — «Коло смерті», у «Мандрах» — «Блукаючий народ»

Видавництво «Нора-Друк» традиційно продовжує основні книжкові серії. В детективній, так званій чорній серії «Морок», вийшли два романи: «Коло смерті» Кріса Тведта у надзвичайно гарному перекладі з норвезької львів’янки Наталії Іваничук та «Емісар» Олексія Волкова. Серія «Популярні книжки» поповнилась романом Валентина Терлецького «Хмарочос», новим виданням «Амулета Паскаля» Ірен Роздобудько та романом Анни Багряної «Дошкуляка». В серії «Мандри» вийшла книга Олександра Гавроша «Блукаю­чий народ» — про одну з найстаріших українських діаспор у Сербії. Видавництво видало збірку авторських колонок Андрія Бондаря «Морквяний лід». А у серії «День Європи» побачив світ переклад з французької роману відомої французької письменниці Дельфін де Віган «Підземні години».

Щербак продовжив «Час смертохристів»,

а Слабошпицький дізнався,

«Що записано в книгу життя»

Київське видавництво «Ярославів Вал» привозить тринадцять нових видань. Зокрема, роман Юрія Щербака «Час великої гри (фантоми 2079 року)» — продовження його гостросюжетного політичного трилера, антиутопії «Час смертохристів. Міражі 2077 року». Михайло Слабошпицький презентуватиме роман «Що записано в книгу життя. Михайло Коцюбинський та інші». Це твір про випробування української людини історією, про її екзистенційну самот­ність і про неубієнну надію, яка оживає в кожному поколінні. У книзі «діють» Михайло Коцюбинський, Євген Чикаленко, Сергій Єфремов, Володимир Самійленко, Володимир Леон­тович, Володимир Винниченко та їхні сучасники. Стануть відкриттям для читачів роман Романа Іваничука «Торговиця», книга «Українська Гельсінська Спілка (у спогадах і документах) упорядника Олеся Шевченка, історичний роман «Немиричів ключ» Івана Корсака, творіння Уляни Глібчук «Жовтим по жовтому», оповідання Юрія Логвина «Велика риба», «Повернення в Портленд» Григорія Гусейнова. Олександр Скоцень написав книгу спогадів «З футболом у світ, або Батяр Лєньо з Левандівки». Євген Товстуха презентуватиме науково-популярне видання «Чари зела чудодійного». Дань поезії «Ярославів Вал» віддав книгам «Відкритий райдер» Олени Гусейнової, «Дні смутку» Ліди Палій, «Місце Сили» Павла Щириця. За останній рік, як розповідають працівники видавництва, «Ярославів Вал» видав чи не найбільше своїх новинок.

Схожі новини