Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не проблема долари продати. Проблема купити!

Учора «зелений» на міжбанку був уже по 8,20 грн.

Учора торги на міжбанківському валютному ринку відкрилися котируванням 8,137/8,143 грн. за долар і 10,268/10,277 грн. за євро. Утім, торги були нетривалими. “На валютному міжбанку до середини сесії торги фактично зупинилися, оскільки не було пропозицій щодо продажу валюти. Виставлені виключно заявки на її купівлю”, — повідомив дилер одного з комерційних банків. «На початку торгів «Ощадбанк» виставив на продаж валюту, але цієї суми було недостатньо для задоволення попиту. Зараз пропозиції щодо продажу відсутні. Ринок фактично зупинився. Нацбанк з інтервенцією не виходить». За інформацією «Економічної правди», долар на міжбанку учора коштував уже 8,19 — 8,20 гривні.

Отже, девальвація?

«У понеділок-вівторок торги на міжбанку йшли у порівняно невеликих обсягах. Не порівняти з тим, що було у середу-четвер-п’ятницю минулого тижня. Тому назвати їх об’єктивними не можна. При невеликих обсягах часто спостерігаються різкі коливання”, — розповів “ВЗ” керівник інформаційно-аналітичного цент­ру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко.

— Чому Нацбанк не реагує на ситуацію і дозволяє гривні девальвувати?

— Бо вважає цей стрибок ситуативним, сезонним. Хоче вичекати кілька днів, перш ніж приймати якісь рішення. А ресурсів у нього достатньо, щоб “збити” на ті ж 8,13 грн./дол. Однак, якщо робитиме це постійно, рано чи пізно валютні резерви вичерпаються.

— Але зростання відбулося?

— Воно невелике. Такий досвід мають і ринки Східної Європи, і ринки країн СНД. Це ми звикли реагувати навіть на незначні коливання долара. Від такої практики треба поступово відходити. З часом курс гривні стане більш гнучким. Коливання будуть сягати 10-15%. Панікувати не варто: курс може “полізти” вгору, а через два місяці — піти вниз.

— Чому долар “стрибає”?

— Валюту скуповують комерційні банки, які погашають свої заборгованості, імпортери, які побоюються девальвації гривні, населення, яке воліє тримати свої заощадження в іноземній валюті. А продавців валюти поменшало (вони, очевидно, також бояться девальвації гривні). Проте така ситуація не може тривати довго, бо продавцям у будь-якому разі доведеться продавати валюту, щоб вести свою операційну діяльність.

— Коли очікувати стабілізації ситуації?

— Думаю, за кілька днів долар упаде до позначки 8,13-8,18 грн./дол., а Національний банк вийде на ринок. Але до кінця року середній курс готівкового продажу збільшиться до 8,25-8,40 грн./дол. Від нас, України, зараз нічого не залежить. Ми не керуємо ситуацією — ситуацією керують Європа, США, країни Азії.

— Тобто гривня й надалі девальвуватиме?

— Боргова криза у єврозоні погіршується, тому у найближчі 3-

4 місяці ситуація буде непростою. Гривня девальвуватиме, але помірно, контрольовано. Колапсу не буде.

А тим часом...

Як повідомило видання galinfo.com.ua, учора після обіду купити у Львові американські долари було неможливо. Зокрема, не було “зелених” в «Ощадбанку» (курс купівлі 8,095, продажу — 8,11). “На запитання, коли долар з’явиться, касир відповіла: якщо курс валюти буде такий і надалі, то, очевидно, не з’явиться ніколи. «Люди не хочуть здавати долар за таким низьким курсом», — сказала працівниця банку”.

Також, за інформацією galinfo.com.ua, не було доларів в IdeaBank: «Коли буде? — Не знаю», — зазначили у відділенні банку. Тут курс валюти такий: купівля — 8,08, продаж — 8,17”.

Схожі новини