Передплата 2024 ВЗ

Продаються місця у виборчих комісіях. Дорого!

Діяльність ОВК перетворилася на фарс. Там працюють сестри, шваґри, подружки, сусіди керівників районної влади

Не встигли члени окружних виборчих комісій (ОВК) загріти під собою крісла, як уже покинули їх. За минулий тиждень «зміна меблів» відбулася у 80% (!) цих органів. Дехто з «повпредів» маловідомих партій попрацював на довіреній ділянці роботи лише день-два і написав відмовні заяви. Така тривожна тенденція спостерігається не в якомусь одному окрузі чи в регіоні, а по всій Україні. Голова Комітету виборців України Олександр Черненко підозрює, що до дня голосування партії, які пропонували кандидатів в ОВК, ще не раз оновлять своїх представників. Не тільки з політичним, а й бізнесовим умислом…

За словами Черненка, так зване сліпе жеребкування ЦВК з визначення представництва в ОВК призвело до того, що місця у цих комісіях отримали маловідомі, технічні партії. На думку голови КВУ, ці політичні сили тепер можуть… продавати свої квоти іншим політичним силам. «Щоб замінити рядового члена комісії, необхідно заплатити технічній партії 10 тисяч доларів, а щоб змінити члена керівного складу комісії і секретаря — 20 тисяч доларів», — зробив припущення Черненко. На його переконання, такі «торги» призведуть до порушення балансу політичних сил в комісіях. З усіма негативними для чесного волевиявлення наслідками.

Яскрава ілюстрація до сказаного — події в ОВК виборчого округу №124 з центром у Сокалі Львівської області. Керівник районного виборчого штабу Об’єднаної опозиції, депутат районної ради Олег Кожушко розповів «Високому Замку»:

— Ситуація в ОВК нашого округу — просто жах! Щодня маловідомі політичні сили міняють своїх представників — «мертвих душ». Уже вісім таких змінили. Новий голова комісії Оксана Свідрун (партія «Єдина Родина») є подружкою голови Сокальської РДА, керівника районної організації Партії регіонів Наталії Карташової. Родина Свідрун займається перевізницьким бізнесом, у Сокальській РДА їй завжди надають перевагу при отриманні дозволів на ці послуги.

Новим секретарем ОВК стала Алла Сеньків (Християнсько-демократична партія), яка, як сказано в повідомленні сокальської опозиції, є наближеною особою до керівника апарату РДА Марії Христинич. Член комісії Ганна Бельзецька («Народно-трудовий союз України») доводиться рідною сестрою голові райдержадміністрації Наталії Карташовій. У комісії працює і чоловік пані Бельзецької, тобто шваґер голови райдержадміністрації — Віктор Бельзецький (він представляє інтереси «Союзу анархістів України»). Член комісії Оксана Бобрецька делегована партією «Братство», а у Сокалі добре знають, що батько пані Оксани, який є директором Сокальської ЗОШ №3, активно співпрацює з Партією регіонів. Ще один новий член окружної виборчої комісії Ольга Драчко («Руська Єдність») є… сусідкою голови РДА Наталії Карташової, живуть з нею в одному приватному будинку, мають спільний вхід та подвір’я…

— У нашу окружну виборчу комісію набрали, як мовиться, кумів, сватів, братів представників місцевої влади, — каже Олег Кожушко. — Жодного відношення до озвучених партій вони не мають. Вони всі працюють на Партію регіонів. Їх призначають за вказівкою Банкової і за рекомендацією місцевих «регіоналів»… З 18 членів нашої ОВК лише чотири-п’ять, на наше переконання, нормально ставитимуться до виконання своїх нових посадових обов’язків, не займатимуться фальшуванням. Не можна допустити, щоб вибір людей був спотворений!

У понеділок опозиційні сокальські депутати зібрали президію районної ради, де поставили питання про скликання позачергової сесії. На ній планують обговорити напружену політичну ситуацію в районі. У день проведення сесії спільно зі «Свободою» опозиціонери збираються пікетувати райдержадміністрацію, ставити питання про недовіру голові Сокальської РДА Наталії Карташовій.

Схожі новини