Передплата 2024 «Добре здоров’я»

І у в’язниці Луценко не втрачає почуття гумору

  • 03.09.2012, 15:11
  • 1 781

Сьогодні — перший тюремний понеділок у житті колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. З волі влади він майже два роки був у неволі — у застінках Лук’янівського слідчого ізолятора. А від минулої п’ятниці колишній польовий командир Майдану — за колючим дротом Менської колонії на Чернігівщині, що за 220 км від Києва. Тут відбувають покарання за свої злочини колишні «менти», прикордонники, есбеушники, судді

(у тому числі «колядник-посівальник» зі Львова Ігор Зварич), чиновники і деякі іноземці. Луценко — найвища (колись) посадова особа серед тамтешніх в’язнів. Людина, до правомірності ув’язнення якої є найбільше запитань…

Головного (в урядах Тимошенко і Януковича) міліціонера країни вивезли на «червону зону» у п’ятницю, 31 серпня, о шостій ранку. Через чотири години ескорт із кількох спецавтомобілів був уже на місці. На початках колишній голова МВС пройшов карантин — цю процедуру у всіх колоніях проходять усі засуджені. А потім його поселили у стандартну камеру.

На умови утримання Луценко не нарікає. За словами його дружини Ірини, яка того ж дня поїхала у колонію до чоловіка і поговорила з ним по телефону, разом із Юрієм в одній кімнаті ще четверо колишніх правоохоронців. У їхньому тюремному блоці є кухонна плита, холодильник, телевізор. Двері камери Луценка виходять на медчастину, для засуджених є окремий двір для прогулянок. За всім, що відбувається довкола, стежать відеокамери. Зі собою екс-міністрові дозволили взяти сім книжок і Біблію. Ірина Луценко каже, що її чоловік не виглядає пригніченим, наразі знайомиться зі своїми сусідами. Тепер він має право на телефонні дзвінки до рідних, тож у визначений час може поспілкуватися із синами.

Віднині дружина екс-міністра розриватиметься на два фронти: возитиме передачі у Менськ і «воюватиме» у Києві з виконавчою службою. Бо та напередодні описала геть усе спільне майно Луценків, у тому числі нажите разом у шлюбі. З дня на день виконавці збираються конфіскувати у них вдома від меблів до речей у ванній кімнаті. Ірина Луценко каже, що не збирається відмовлятися від свого майна на користь держави, оскільки не вважає свого чоловіка карним злочинцем. «Просто так я нічого не збираюся віддавати державі, бо мій чоловік не є кримінальним злочинцем, — заявила Ірина. — Він є лише ворогом Януковича і сьогоднішньої влади».

Коментар для «ВЗ»

Лариса САРГАН, прес-секретар «Народної Самооборони»

У Менській колонії Ірина Степанівна (офіційно вона є ще й захисником свого чоловіка) бачилася з Юрієм Віталійовичем у суботу. Щоправда, розмовляли вони через скло, бо поки що там не обладнали приміщення для зустрічей засуджених із адвокатами. У понеділок Ірина Луценко планує приїхати у колонію разом із адвокатом Ігорем Фоміним, щоб обговорити подальші дії у касаційному процесі.

Адміністрація колонії зустріла Юрія Луценка нормально. Якоїсь упередженості до нього немає. Напевно, розуміють, що перед ними — колишній міністр, тож повинна бути повага. Будемо сподіватися, що негативного ставлення до нього не буде і надалі.

Як сприймає Юрій Луценко своє нове місце неволі? Стійко. Навіть там не втрачає почуття гумору.

Схожі новини