Передплата 2024 «Добрий господар»

«Викували» в Аргентині золоті медалі!

Паралімпійська футбольна збірна України – чемпіон світу.

Збірна українських футболістів-паралімпійців стала в Аргентині чемпіоном світу. У фінальному матчі наші перемогли збірну Ірану — 1:0. Цей тріумф став особистим успіхом для двох волинян — луцького тренера збірної Юрія Тимофеєва та нападника з Ковеля Віталія Романчука.

Віталій змалку захоплювався футболом. Розповідає, ще зовсім маленьким його брав на кожну гру із собою тато. Анатолій Володимирович був затятим уболівальником. І сам у футбол грав, але його любительська «кар’єра» не переросла у спортивну. В синові ж бачив великий потенціал.

- Тато завжди мною гордився, — згадує Віталій. — Кожним моїм успіхом. І коли я через травму руки став інвалідом, він постійно мене підтримував. Казав: «Ти ще виступиш на паралімпіаді й переможеш!»

Власне, скалічився Віталій теж через футбол. Одного разу під час гри невдало впав. Здавалося, нічого страшного — кілька переломів, та молодий, усе зростеться! Але були зміщення, травма не гоїлася. Врешті-решт хлопцеві дали групу.

Але що таке скалічена рука, якщо ноги знову несуть на поле? Віталій не покинув улюбленого заняття. Поряд зі здоровими спортсменами брав участь у змаганнях із міні-футболу за ковельську команду «Шанс-авто». І якоїсь миті його запримітив старший тренер паралімпійської збірної України з футболу Юрій Тимофеєв. Невдовзі хлопець поїхав на Все­світні ігри у Барселоні, де у фіналі забив переможний гол.

А потім була Паралімпіада у сонячній Бразилії. Перед вильотом у Ріо з футболістами зустрівся екс-наставник футбольної збірної України Мирон Маркевич. Подарував кожному гравцеві по вишиванці. У групі доля звела нашу команду з господарями поля. Тиск вболівальників відчувався неймовірний! Адже футбол для бразильців — як друга релігія. Але українська збірна перемогла. Тоді у півфіналі розібралися з голландцями, а у фіналі зійшлися з командою з Ірану. Віталій віддав гольовий пас — і наші вирвали у суперника перемогу!

Тріумф в Аргентині став успіхом, зокрема, луцького тренера збірної Юрія Тимофеєва та нападника з Ковеля Віталія Романчука.
Тріумф в Аргентині став успіхом, зокрема, луцького тренера збірної Юрія Тимофеєва та нападника з Ковеля Віталія Романчука.

Про Україну тоді говорив увесь світ. Хлопців по телефону вітали бійці з передової, а спортсмени їм бажали перемог… А у Віталія в очах стояли сльози. Згадував тата, котрий раптово помер, так і не побачивши синової перемоги...

До чемпіонату світу, що днями завершився в Аргентині, хлопець готувався наполегливо. Вірив, що команда зможе вибороти «золото». Напруженим для наших спортсменів був півфінал турніру, адже тоді зійшлися з росіянами... Українці вибороли перемогу з рахунком 6:4.

А у фіналі, як і на Паралімпіаді в Ріо, доля знову звела з іранцями. Відчувалося, суперник хоче взяти реванш. Та йому це не вдалося. Українська паралімпійська збірна підтвердила титул чемпіона світу, обігравши Іран з рахунком 1:0. Вітаємо хлопців із перемогою!

Волинська обл.

Схожі новини