Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Національний рекорд — для мами з татом

Під завісу чемпіонату світу з водних видів спорту український плавець Михайло Романчук виборов «срібло».

У Будапешті добіг кінця чемпіонат світу з водних видів спорту. Українська команда з двома срібними і сімома бронзовими нагородами у загальнокомандному заліку стала 18-ю. Прогнозовану перемогу святкували американці: у зірчасто-смугастій скарбничці 46 медалей (21-12-13). На другій позиції — Піднебесна: китайські плавці, стрибуни у воду та дівчата-синхроністки назбирали 30 нагород (12-12-6). Третіми із 25 медальними дисками стали росіяни (11-6-8). Для України, незважаючи на місце наприкінці другого десятка учасників, цей чемпіонат став більш ніж просто успішним (і не тому, що за якістю нагород наші спортсмени однією позицією поступилися такій спортивній державі, як Японія, і з солідним відривом обійшли Німеччину). Для порівняння, два роки тому з Казані наші представники водних видів спорту привезли лише три медалі — два “срібла” і одну “бронзу”.

Історичним став в угорській столиці виступ українських синхроністок. Уперше медалі чемпіонату світу (у технічній та довільній програмах) дісталися Україні у соло. 25-річна харків’янка Анна Волошина у фіналі вирвала у японки Юкіко Інуї часточки бала, залишивши “бронзове” слово за собою. Ще одну невеличку історію створили підопічні Світлани Саїдової у комбінації. За відсутності у цьому виді програми команди незмінних лідерок, Росії, наші дівчата здобули своє перше “срібло” чемпіонатів світу, поступившись лише китаянкам. Загалом до “синьо-жовтої” скарбнички синхроністки поклали левову долю нагород — одну срібну і п’ять бронзових.

У Будапешті розіграли останні нагороди у виді спорту, відомому протягом багатьох років як синхронне плавання. Тепер це поєднання спорту і балету на воді, згідно з рішенням Міжнародної федерації плавання (FINA), називатиметься артистичним плаванням. Усі ці зміни у назвах — не заради красного слівця. Річ у тім, що FINA не відмовляється від намірів проштовхнути до олімпійської програми змагання солісток. Та яка синхронність, закинули чиновники Міжнародного Олімпійського комітету, може бути у сольних програмах? Тож аби не допускати у майбутньому словесних баталій у термінології, у плавальній федерації вирішили піти на такий крок. Навряд чи з новою назвою цей вид спорту щось втратить. А от здобути може немало корисного і цікавого.

У стрибках у воду українці вибороли одну медаль: у синхронних стрибках з триметрового трампліна бронзовими призерами стали Ілля Кваша та Олег Колодій.

Відразу дві нагороди після десяти безмедальних років принесли плавці. Якби Андрій Говоров у фіналі 50-метрівки батер-

фляєм зумів повторити свій півфінальний час, його дебютна медаль чемпіонату світу могла бути іншого ґатунку. Та все ж “бронза” у колі найсильніших у світі також заслуговує на компліменти. А в заключний день чемпіонату “срібний” сюрприз своїм уболівальникам підніс Михайло Романчук. На дистанції 1500 м вільним стилем 20-річний рівнянин поступився лише олімпійському чемпіону Ріо італійцю Грегоріо Пальтріньєрі (14.35,85). Його секунди — 14.37,14 — стали новим національним рекордом України. Хлопець, серед здобутків якого є “золото” і “срібло” Юнацьких Олімпійських ігор-2014, повний комплект нагород юніорської першості Європи, а також дві “бронзи” минулорічного дорослого чемпіонату Європи, планував у Будапешті на очах своїх батьків стати чемпіоном світу. При цьому титули головного опонента юного плавця не лякали. “Я щасливий. У нас ще будуть змагання, тому, гадаю, наступного разу мені вдасться обігнати Пальтріньєрі. Я кидаю йому виклик!” - сказав Михайло Романчук в інтерв’ю FINA.

Швидких секунд очікували і від Дарії Зєвіної, найуспішнішої на сьогодні української плавчині. Та ні на 100 м на спині, ні на своїй улюбленій 200-метрівці цим же стилем, киянці не вдалося пробитися до фіналу. Та підопічна Юрія Зєвіна надій не втрачає. “Є два найгірших місця, - написала вона на своїй сторінці у ФБ, - це четверте і дев’яте. Я була дев’ятою, не змогла пройти до фіналу, та все одно задоволена своїм часом”.

А головним героєм цього чемпіонату став 20-річний американець Калеб Дрессел, якому пророчать майбутнє людини-легенди Майкла Фелпса. Якщо рік тому на Іграх у Ріо-де-Жанейро Калеб був у тіні “Балтиморської кулі”, відзначившись лише двома золотими медалями у кролевій та комбінованій естафетах 4х100 м, то у Будапешті він сім разів запускав на весь басейн гімн США. А на 100-метрівці батерфляєм (49,86) упритул наблизився до світового рекорду Фелпса восьмирічної давнини. Для того, аби наздогнати Фелпса, Дресселу забракло лише 0,04 секунди.

Фото Getty Images

Схожі новини