Передплата 2024 «Добра кухня»

«Гібридна» рука Москви дотягнулася до Іспанії

Пов‘язані з комуністами «ультрас» мадридського клубу «Райо Вальєкано» охрестили українського футболіста-патріота Романа Зозулю... «нацистом».

На Піренеях - гучний футбольно-політичний скандал. Угода про оренду українського футболіста севільського “Бетіса” Романа Зозулі в мадридський “Райо Вальєкано” зірвалася - через агресивну позицію фанатів столичного клубу, так званих ультрас. Вони назвали погляди Зозулі “нацистськими” і заявили президенту “Райо Вальєкано”, що не хочуть бачити Романа у клубі. Роман пояснив фанатам, що він не нацист, а патріот України, який допомагає нашій армії, але ультрас “Райо Вальєкано” Зозулю не послухали... “Ці акції керовані, це частина гібридної війни, - заявив посол України в Іспанії Анатолій Щерба. - Впевнений, що все це сплановано. Для чого робиться ця війна? Аби дискредитувати Україну”.

«Наїзди» на Романа Зозулю розпочалися ще тоді, коли український нападник прибув у табір севільського “Бетіса”. “Мій приїзд до Іспанії супроводжувався нерозумінням через журналіста, який мало знає про реальний стан справ у моїй країні та мою діяльність, - розповів днями Зозуля. - Я прибув до Севільї у футболці з гербом України й віршами Тараса Шевченка... А журналіст написав, що на мені була майка неонацистської воєнізованої групи, символіка якої схожа на герб України. “Бетіс” попросив прибрати цю статтю, що було зроблено негайно, а автор визнав помилку та вибачився”. Здавалося б, непорозуміння у минулому…

Але щойно ультрас “Райо Вальєкано” дізналися, що Зозуля гратиме за цей клуб, то відразу звернулися до його президента Мартіна Преси. “Ми не хочемо бачити у команді таких гравців, як Зозуля, - заявили фанати. - Через його нацистські погляди йому не можна дозволяти одягати червоно-білу форму”.

Роман Зозуля намагався пояснити фанатам мадридського клубу, що вони помиляються. “Я не пов’язаний з воєнізованими або неонацистськими організаціями, - заявив футболіст. - Я лише допомагаю українській армії, яка захищає мою країну, а також дітям, які постраждали від війни”. Але зарозумілі ультрас, схоже, не збиралися слухати жодних пояснень. На тренування “Райо Вальєкано” фанати вивісили банер “Вальєкас - не місце для нацистів” (Вальєкас - район Мадрида, у якому базується клуб). Керівництво “Райо”, очевидно, не захотіло загострювати стосунки з ультрас, і Зозулю відправили назад у “Бетіс”.

Здавалося б, нічого страшного, тим більше “Бетіс” грає у вищій футбольній лізі Іспанії, Примері, а “Райо Вальєкано” - прозябає у другій, Сегунді. Але біда в тому, що до середини літа Роман не зможе грати ані за “Бетіс”, ані за інший клуб. Протягом року футболістам дозволено два переходи, а у Зозулі є вже три: спочатку перейшов із “Дніпра” в “Бетіс”, потім його орендував “Райо Вальєкано”, а тепер Роман повернувся до “Бетіса”. Тренуватися він може, а грати у чемпіонаті Іспанії - ні. Без ігрової практики футболіст швидко втрачає кваліфікацію. А Зозуля потрібен збірній України, яка вже 25 березня зіграє виїзний матч відбору на Мундіаль-2018 проти Хорватії...

Звідки ростуть ноги у скандалу із Зозулею, здогадатися неважко. Ще виступаючи за “Дніпро”, Роман зайняв чітку патріотичну позицію. Деякі українські футболісти донецького “Шахтаря” досі вдають, що не розуміють, хто в кого на Донбасі стріляє... А Зозуля допомагав українській армії, багато разів був на фронті, заявляв, що готовий захищати Україну зі зброєю в руках. Роман збирав гроші для атовців та їхніх родин, відвідував поранених українських воїнів у шпиталях... Очевидно, публічний патріотизм Зозулі став російським пропагандистам поперек горла, і коли той приїхав до Іспанії, вони вирішили українського форварда дискредитувати.

Думаєте, той іспанський журналіст сам про “воєнізовані неонацистські групи” придумав? І про те, що тризуб на футболці Зозулі — не герб України, а символіка “Правого сектору”? Ні, це тому іспанському “дятлові” підказали “обізнані” російські товариші. Або на російському пропагандистському телеканалі Russia Today почув, або у приватній розмові з якимось російським “журналістом”. А може, прочитав у коментарях російських інтернет-тролів, які своєю брехнею намагаються впливати на громадську думку в країнах Євросоюзу ... Ультрас “Райо Вальєкано” відомі своїми лівацькими, комуністичними поглядами. Можливо, ідею про “нациста” Зозулю молодим мадридським “комсомольцям” підкинули їхні старіші товариші-комуністи. У радянські часи уся червона європейська братія годувалася з кишені Кремля. І зараз, коли російські господарі платять, залюбки виконує їхні специфічні забаганки...

Схожі новини