Передплата 2024 «Добрий господар»

Карлсен, який живе на шаховому «даху» 

У день свого народження 26-річний норвезький чемпіон переміг претендента – перебіжчика Карякіна.

В останній, 12-й партії матчу за звання чемпіона світу з шахів, норвежець Карлсен і росіянин Карякін (колись виступав за Україну) погодилися на нічию. Тож основна частина матчу завершилася внічию — 6:6. Колись за рівного рахунку чемпіон зберігав своє звання (так було у матчах Ботвінніка з Бронштейном і Смисловим), але тепер учасники продовжують боротьбу. Карлсен і Карякін зіграли чотири партії у швидкі шахи

(25 хвилин плюс 10 секунд на кожен хід). Якби й тут була нічия, довелося би змагатися у бліці... Але в четвертій партії тай-брейку чемпіон світу довів свою перевагу.

У день тай-брейку, 30 лис­топада, Карлсен відзначив свій день народження — норвежцеві виповнилося 26 років. Мабуть, прагнув завершити матч ефектною перемогою, але у перших двох швидких партіях зробити це не вдалося. Хоча й мав Карлсен у другій партії певну перевагу, але не знайшов вирішального ходу. Зате у третій партії, граючи чорними, молодий “вікінг” змусив претендента помилитися, і на 58-му ходу Карякін визнав свою поразку. У четвертій партії тай-брейку Карякін був змушений відіграватися, тож пішов на ризик, обравши гострий дебют — сицилійський захист. Але норвежець не став добиватися нічиєї, а сміливо пішов у відкритий бій, і врешті-решт поставив Карякіну мат! На такому рівні це трапляється лише зрідка. Отже, тай-брейк із чотирьох швидких партій Карлсен виграв із рахунком 3:1, що принесло йому загальну перемогу в матчі з рахунком 9:7.

Величезні кошти й державна підтримка Росії, яку мав Карякін, успіху не принесли. Шаховий титул, втрачений російськими шахістами десять років тому, ще на два роки залишатиметься їхньою мрією... Утім, підросли інші молоді зірки — американці Каруана й Накамура, француз Ваш’є-Лаграв, голландець Гірі. Загалом, в еліті світових шахів зараз чимало видатних майстрів, і невідомо, хто з них виборе право на наступний матч із Карлсеном.

Схожі новини