Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зберігаємо шанси на «золото» 

За два тури до фінішу Всесвітньої шахової Олімпіади обидві збірні України, жіноча й чоловіча, – серед лідерів.

Добігає кінця 42-га Всесвітня шахова Олімпіада в Баку: у вівторок, 13 вересня, у столиці Азербайджану буде зіграно останній тур і стануть відомі переможці та призери наймасовішого шахового турніру. За два тури до фінішу Олімпіади обидві українські збірні, чоловіча й жіноча, мали добрі шанси на медалі, у тому числі на золоті.

Хоча по перерві після п’ятого туру почалися певні труднощі. Українські шахісти поступилися збірній США (1,5:2,5). Програв лідер нашої команди Павло Ельянов — незручному супернику Фабіано Каруані, якому цього року поступився вже тричі. А “забійника” Андрія Волокітіна, який міг би зрівняти рахунок, не було, — тренери дали львів’янину відпочити. Утім, хлопці оговталися, і останнім шахівницям, де грають Юрій Криворучко, Антон Коробов і Андрій Волокітін, здолали опір збірних Канади, Грузії та Індії. (На жаль, невпевнено виступають Ельянов і Пономарьов, які в останніх трьох поєдинках набрали кожен лише по половинці очка). Перед двома заключними турами УКРАЇНА і США мали по 16 командних очок, Росія мала 15, Індія і Грузія — по 14 очок. З усіма цими командами українці вже зустрічалися, тому отримали в суперники Чехію. Мабуть, чемпіон зміниться: попередній чемпіон Китай зазнав двох поразок поспіль, від Великої Британії та Угорщини, і це відкинуло команду Піднебесної дуже далеко... За два тури до фінішу Китай мав лише 12 командних очок.

Гірше після перерви пішло й українським шахісткам. Вони програли Китаю і двічі зіграли унічию — з Росією та Угорщиною. У цих поєдинках котрась з наших дівчат програвала (Анна Ушеніна, Наталія Жукова, Марія Музичук). Зате дуже впевнено грає наш лідер Анна Музичук, яку добре підтримує запасна Інна Гапоненко, — вони не знають поразок. У неділю українки перемогли Азербайджан (3,5:0,5), тож за два тури до фінішу турнірне становище було таким: Китай — 16 командних очок, Польща — 15, УКРАЇНА, США, Росія та Індія — по 14 очок.

А тим часом...

Тренерська комісія ФІДЕ, що засідала в Баку, оголосила імена найкращих шахових тренерів світу 2015 року. Серед переможців — двоє львів’ян. Автор аналітичних статей у “Високому Замку” Олександр Белявський одержить медаль Семена Фурмана — за найпліднішу роботу з жінками. А заслужений тренер України, 81-річний Віктор Желяндинов, увійшов до Зали шахової слави. Серед номінантів були також наставник чоловічої збірної України, гросмейстер Олександр Сулипа, і той же Белявський — на нагороду за роботу з чоловіками.

Схожі новини