Передплата 2024 «Добрий господар»

Суперстарт України на шаховій Олімпіаді: п’ять турів – п’ять перемог! 

У двох останніх турах наші дівчата здолали Францію і Сербію, а хлопці – Росію і Китай.

Француженок українські шахістки обіграли в Баку (Азербайджан) із рахунком 3,5:0,5, а сербок — із рахунком 3:1. В останньому матчі зустрілися дві вихованки шахової спеціалізації Львівського університету фізкультури — Ірина Чолушкіна та Марія Музичук. (Чолушкіна була чемпіонкою України у 1982 і 1987 роках, коли Марічки ще не було на світі. Потім Ірина вийшла заміж за серба і вже багато років захищає кольори збірної Сербії). У поєдинку двох поколінь перемогла молодість.

Перемогла у матчі проти Сербії також старша сестра Музичук, Анна. Загалом, українські шахістки не програли на Всесвітній шаховій Олімпіа­ді ще жодної (!) партії — 13 перемог і 7 нічиїх. Після п’яти турів українки були на першому місці, разом із збірною Росії. У четвер, 8 вересня, Україна і Росія зустрічаються між собою у шостому турі.

Якось невпевнено грають у Баку китаянки. Після нічиєї з В’єтнамом вони ледве перемогли Латвію (2,5:1,5). Причому чемпіонка світу Хоу Іфань розгромно програла Дані Рейзнієце-Озолі, чий рейтинг на 415 пунктів нижчий, ніж у китаянки. І яка на щодень є... міністром фінансів Латвії.

Українські шахісти Росію вже пройшли, у четвертому турі, і перемогли — 2,5:1,5. То була запекла зустріч, у якій лідери команд, Павло Ельянов і Володимир Крамник, поділили очко. Третій номер нашої збірної Антон Коробов програв, а Руслан Пономарьов і Андрій Волокітін здобули по очку. Прикметно, що виграли наші хлопці, володіючи чорними фігурами. Особливо ефектним був виграш львів’янина Волокітіна над московським гросмейстером Олександром Грищуком.

Жереб був немилосердним до українців, обравши їм у суперники в наступному колі одного зі світових лідерів, переможця Олімпіади-2014 — збірну Китаю. У цьому поєдинку перемогу здобув інший львівський гросмейстер, Юрій Криворучко. Він іще в дебюті розпочав активні дії і залишив китайця Ю Яньгі без шансів. Ельянов, Пономарьов і Волокітін свої партії зіграли внічию, тож Україна перемогла Китай з рахунком 2,5:1,5. Наступним суперником наших шахістів буде друга у світі збірна США, троє гравців якої, Каруана, Накамура і Со, входять до першої десятки світового рейтингу. Тож три роки поспіль Україна має за суперників трьох рейтингових лідерів шахової Олімпіади... Зате на фініші, коли залишиться менше сил, суперники в українців будуть не такими грізними.

У середу, 7 вересня, на Всесвітній шаховій Олімпіаді в Баку був вихідний день. Організатори пропонували учасникам культурну програму, але мало хто з нею знайомився. Попереду шість заключних турів, на які потрібно чимало сил: у командних змаганнях на швидку нічию ніхто не погоджується.

Становище лідерів (після 5-го туру)

Жінки: УКРАЇНА, Росія — по 10 очок, Румунія, Китай, Азербайджан — по 9, Угорщина, Грузія, Польща, Індія — по 8 очок.

Чоловіки: УКРАЇНА, Нідерланди, Індія — по 10 очок, Чехія, США, Грузія — по 9, Білорусь, Росія, Азербайджан, Китай — по 8 очок.

Фото bakuchessolympiad.com

Схожі новини