Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Українські паралімпійці – серед світових лідерів

У Ріо-де-Жанейро наші спортсмени змагатимуться у 15 видах спорту.

У середу, 7 вересня, у бразильському Ріо-де-Жанейро стартують XV Паралімпійські літні ігри — найбільші в історії паралімпійського руху за кількістю учасників та видів спорту. В Олімпіаді для сильних духом 528 комплектів нагород у 22 видах спорту розіграють близько 4350 спортсменів із 176 країн світу. Порівняно з попередньою Паралімпіадою у Лондоні, програма Ігор у Ріо розшириться на 25 дисциплін. Уперше спортсмени з особливими потребами змагатимуться у параканое та паратріатлоні (це додаткових 12 комплектів нагород). Окрім того, збільшиться кількість жіночих дисциплін (у легкій атлетиці, плаванні та паравелоспорті) та змагань для спортсменів з важкою формою інвалідності.

На олімпійських аренах Бразилії змагатимуться близько 1650 жінок, а це майже на 10% більше, ніж у Лондоні-2016 і удвічі більше, аніж десять років тому в Атланті. На кону жіночих змагань стоятимуть 224 комплекти нагород, а це становить 43% від загальної кількості медалей.

Бразильська фішка в організації таких масштабних спортивних заходів як Олімпійські та Паралімпійські ігри — це повна відсутність організації. “Коли ми сказали про це вголос, місцеві жителі, демонструючи широкі білозубі усмішки, відповіли нам: “Друзі, ви ж у Бразилії!” — згадує Олімпіаду українська спринтерка, бронзова призерка Олімпіади-2012 у Лондоні Єлизавета Бризгіна. — Там насправді такі розслаблені люди, що ніхто й не думав заморочуватися над тим, що відбувається. А коли розпочалися старти, припинили заморочуватися і ми. Усе, що довкола, не має жодного значення, коли на кону стоять медалі з переплетеними кільцями”.

Ще до початку змагань принади Ріо встигли відчути і паралімпійці. Злочинці, які під виглядом прибиральників пройшлися паралімпійським селищем, “почистили” кімнати іспанських спортсменів. Крадіїв таки упіймали. Та от тільки вкрадених грошей хлопці успішно встигли позбутися.

За місяць до відкриття Ігор представники десяти країн остаточно не знали, чи зможуть вони втрутитися у боротьбу за паралімпійські нагороди. Голова оргкомітету Маріо Анд­рада пояснив це низькою реалізацією квитків на змагання: на той час організатори продали лише 12% квитків. На щастя, програма змагань таки не зазнає суттєвих змін. От тільки представники кінного спорту і футболу змагатимуться не в олімпійському парку Deodoro, як планувалося. Парк завчасно демонтували. Для футболістів і кіннотників виділили інші арени. А можливі проблеми з логістикою... вирішаться якось, як вирішується усе у Бразилії.

“Ще ніколи за 56-річну історію Паралімпійських ігор ми не зіштовхувалися з такими проблемами, як перед цими змаганнями”, — сказав президент Паралімпійського комітету сер Філіп Крейвен. Аби Ігри відбулися, а спортсмени могли би почуватися комфортно, почав шукати додаткових спонсорів. Кошти, які нафтові гіганти виділили на проведення Ігор, переконаний сер Крейвен, стануть поштовхом для соціа­льних змін у Бразилії.

Однією з лідерок Ігор вважається команда України, яка дебютувала на Паралімпійських іграх в Атланті-1996. Тоді українські спортсмени здобули лише сім нагород (1-4-2) і в загальнокомандному заліку посіли 44 місце. У Пекіні-2008 (24-18-32) та Лондоні-2012 (32-24-28) з 74 та 84 медалями відповідно українські паралімпійці фінішували на четвертій позиції загального рейтингу. Тепер же підопічні Валерія Сушкевича мають усі підстави увійти до трійки найсильніших дружин світу. У Ріо-де-Жанейро Україна привезла найчисленнішу у своїй історії делегацію: 173 спортсмени з 21 області нашої країни боротимуться за перемогу у 15 видах спорту (академічне веслування, волейбол сидячи, дзюдо, легка атлетика, настільний теніс, паверліфтинг, кульова стрільба, стрільба з лука, фехтування у візках, футбол серед спортсменів з наслідками церебрального паралічу, велоспорт (на треку та шосе), параканое, голбол).

Лідеркою по праву вважається “синьо-жовта” збірна з футболу: у скарбничці наших майстрів шкіряного м’яча уже є дві золоті та дві срібні нагороди Паралімпійських ігор. За найвищі нагороди змагатимуться також наші плавці, легкоатлети, фехтувальники та стрільці. А держава обіцяє віддячити своїм героям грошовою винагородою: 40 тисяч доларів за “золото”, 26 — за “срібло” і 18 — за “бронзу”.

Найсерйознішими конкурентами українців традиційно будуть китайські та британські атлети з особливими потребами. А ось російські паралімпійці залишаться без головного старту чотириріччя. Причина недопуску цілої команди — допінг. Точніше, 35 позитивних допінг-проб російських паралімпійців, які зникли у період між 2012 та 2015 роками. Усі апеляції Паралімпійського комітету Росії та окремих спортсменів було відхилено Міжнародним паралімпійським комітетом.

Натомість Росія створила свою альтернативну Паралімпіаду — Кубок президента Росії. Минулої суботи у Москві відбулися змагання з веслування на байдарках і каное. У день відкриття Паралімпійських ігор у Криму відбудеться фестиваль Пара-Крим. Змагання спортсменів з особливими потребами приймуть й інші міста Росії. От тільки справжню Паралімпіа­ду росіяни не зможуть побачити навіть по телевізору: на знак протесту проти недопуску Росії до Ігор трансляцію змагань на території цієї країни офіційно заборонили.

Фото з архіву Андрія Демчука