Передплата 2024 «Добра кухня»

Медаль виборола львів’янка Стадник. Для Азербайджану...

У Ріо триває олімпійський турнір з боротьби.

У Ріо-де-Жанейро у турнірі з греко-римської боротьби українські «класики» не зуміли підтримати медальний почин Жана Беленюка, який у категорії до 85 кг став срібним призером. Наступного після скандального фіналу дня, коли грузинський рефері зробив усе можливе, аби не дозволити Беленюку перемогти, Жан пішов до сувенірної крамнички і купив собі… золоту медаль. «Не дали золото, тож пішов і купив. Усі справи», - іронізує киянин. Для кого придбав цей сувенір, Жан поки що не говорить. Не для себе, у всякому разі. Готуючись до Ігор, 25-річний борець розповів, що у разі олімпійської перемоги, ймовірно, завершить кар’єру. Але «срібло» не дає йому цього права. Тож наступні чотири роки ми ще побачимо його на килимі.

Лише одне коло Олімпіади здолав Олександр Чернецький. У суперважкій вазі (до 130 кг) 32-річний борець із Долини, що на Івано-Франківщині, у кваліфікації не дав жодного шансу єгиптянину Абделатіфу Мохамеду (9:0). Та вже у наступній сутичці не встояв перед грузинським візаві Якобі Каджаєю. Цей поєдинок завершився туше. У чвертьфіналі Каджая поступився росіянину Сергію Семенову (0:5). Разом з цією поразкою розтанули усі надії Чернецького поборотися у сутичках втішення за «бронзу».

Фінал у цій вазі виявився прогнозованим: уже вісім років поспіль у вирішальних поєдинках змагань найвищого рівня перетинаються 33-річний кубинець п’ятиразовий чемпіон світу Міхаїн Нуньєс Лопес і на сім років молодший за нього Риза Каяалп з Туреччини, який є чинним чемпіоном світу та Європи, а також переможцем І Європейських ігор. У легендарного Лопеса Каяалп зумів відібрати титул чемпіона світу лише двічі — у Стамбулі-2011 та у Лас-Вегасі-2015. Остання поразка кішкою шкребла душу кубинця: на килимі Ріо він призначив супернику реванш. Аби не відкладати вирішення справи у глибоку шухляду, Лопес уже у першому періоді кинув суперника на чотири бали. Далі задля солідності збільшив відрив до шести пунктів. І став триразовим олімпійським чемпіоном (2008, 2012 і 2016), повторивши тим самим досягнення не менш легендарної у класичній боротьбі постаті — Олександра Кареліна.

Стартова сутичка стала на цій Олімпіаді останньою для бронзового призера чемпіонату світу-2015 Дмитра Тимченка (до 98 кг). 33-річний харків’янин поступився угорцю Балашу Кіссу (0:6). А у фіналі олімпійську «бронзу» Лондона-2012 на «золото» Ріо-де-Жанейро вправно виміняв вірменин Артур Алексанян. У вирішальній сутичці він здолав опір чинного чемпіона Панамериканських ігор кубинця Ясмані Луго Кабреру (3:0).

Залишилися українці без нагород і у перший день олімпійського турніру з жіночої боротьби. Чинна чемпіонка світу і віце-чемпіонка Європи у неолімпійській категорії до 60 кг Оксана Гергель відстояла своє право презентувати свою країну на Олімпійських іграх. Та у Ріо у першій сутичці,

1/8 фіналу, 22-річній львів’янці дісталася досвідчена білоруска Юлія Раткевич, яка вже багато років захищає кольори прапора Азербайджану. Поступаючись бронзовій призерці лондонської Олімпіади 0:3, підопічна Андрія Пістуна зуміла наздогнати суперницю і навіть якийсь час утримувала лідерську позицію (5:3). Та поставити переможну крапку олімпійській дебютантці, на жаль, не вдалося: кінцівку зустрічі Раткевич залишила за собою (7:5).

У півфіналі Раткевич поступилася одній з найтитулованіших атлеток світу — японці Каорі Ітьо, а це означає, що Оксана Гергель автоматично втратила шанс на «бронзу». «У вазі до 58 кг є один переконливий лідер — японка Каорі Ітьо, яка виграла уже десять чемпіонатів світу, - розповів заслужений тренер України Андрій Пістун. — Щороку перед чемпіонатом світу я чую: «Ні, японки вже не ті. Ітьо доведеться віддати свій титул». Але вона уже понад десять років виходить на килим і легко усіх перемагає». У фіналі Ітьо, вирвавши перемогу у росіянки Валерії Коблової (3:2), виборола свою четверту олімпійську перемогу (2004, 2008, 2012, 2016).

У вазі до 69 кг Україну презентувала чемпіонка світу-2013 і переможниця Європейських ігор Аліна Махиня. «Серед плюсів Махині є великий досвід і незручна для суперниць техніка боротьби, - веде далі Андрій Пістун. — У неї унікальний стиль. Дівчата, які з нею боролися, потім розповідали: Аліна, наче тісто, яке важко ухопити і щось із цим зробити. Усе тому, що дівчина надзвичайно м’яка, пластична, із гнучкими суглобами. Прийоми, від яких падають усі інші суперниці, на Аліну начебто і не діють. І взагалі дуже непросто змусити її упасти. У Махині чудовий кидок через стегно. Якщо у Ріо вона не зрадить своїй боротьбі, обов’язково повернеться додому з нагородою».

У Ріо Аліні трішечки не поталанило: вже у першій сутичці у суперниці їй дісталась одна з головних фавориток Ігор японка Сара Досьо, яка у підсумку і святкувала перемогу. Підопічна Тараса Данька поступилась Досьо торік на чемпіонаті світу. І цими днями, на жаль, не знайшла проти японської борчині жодного контраргументу (0:10). На шляху до «бронзи» досвідчена донеччанка у першому періоді на рівних боролася з юною туркенею Бусе Тосун (2:2). Та на заключних хвилинах віддала перевагу суперниці (2:5).

У категорії до 48 кг другою стала львів’янка Марія Стадник, яка з 2007 року виступає за Азербайджан. У Лондоні-2012 екс-українка у фіналі поступилася японці Хітомі Обарі і стала володаркою «срібла». У Ріо 28-річній борчині знову шлях перетнула донька самурая: лише на один бал кращою того вечора була триразова чемпіонка світу Ері Тосака (3:2).

Фото НОК України